Cui a donat Musk acțiuni în valoare de $5,7 miliarde?


Deoarece nu a făcut public actul de filantropie, șeful companiei Tesla nu s-a regăsit în topul 50 ai celor mai generoși miliardari americani ai anului 2021, întocmit săptămâna trecută de revista ”Chronicle of Philanthropy”.

Gestul lui Elon Musk a fost raportat de Reuters, în baza documentelor obținute de la Comisia pentru Hârtii de Valoare și Activitate Bursieră a SUA, care a scris că în perioada 19-29 noiembrie 2021 antreprenorul a oferit peste 5 milioane de acțiuni unei fundații de caritate. 

În perioada respectivă miliardarul a făcut un schimb de replici dure cu congresmanii Bernie Sanders și Elizabeth Warren, care l-au acuzat că nu contribuie impozite la bugetul Statelor Unite, dar și cu directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), care i-a propus lui Musk să pună capăt foametei cu $6 miliarde.

La prețurile acțiunilor din acea perioadă, donația valorează $5,74 miliarde, ceea ce înseamnă că Musk este al doilea cel mai mare filantrop din America al anului 2021.

Deoarece denumirea beneficiarului nu a fost divulgată, presa speculează că ar putea fi vorba despre Fundația Musk, condusă de miliardar, sau despre Programul Alimentar Mondial.

Banii provind din vânzarea unui pachet de acțiuni în valoare de $16,4 miliarde în noiembrie anul trecut, adică 10% din cota pe care o deține Elon Musk în producătorul de automobile electrice.

Tranzacția l-a făcut pe Musk eligibil de plata unor impozite de $11 miliarde pentru același an, potrivit estimărilor proprii. Pe de altă parte, legislația prevede scutirea de impozite pe acțiunile donate.

Curios este că după schimbul de replici cu directorul PAM David Beasley, căruia Musk i-a promis să-i dea suma necesară cu condiția că va detalia cum anume va eradica foametea, reprezentantul Națiunilor Unite a publicat în scurt timp un plan în acest sens.

Beasley a spus că cei $6 miliarde de la Musk ar putea salva 42 de milioane de oameni pe toată planeta.
Elon Musk nu a comentat deocamdată speculațiile din presă privind donația.

De menționat că Musk a oferit mai puțin de 1% din avere pentru scopuri de caritate, în comparație cu Warren Buffet sau George Soros, care au donat mai mult de 20% din banii câștigați, potrivit calculelor Forbes.