Cercetătorii americani au produs o gumă de mestecat care neutralizează coronavirusul în salivă


Savanții Universității Pennsylvania afirmă că au găsit o cale simplă de a reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2 atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Un grup de savanți din domeniul medicinii dentare au anunțat că au elaborat o gumă de mestecat cu conținut de proteină ACE2 care este capabilă să neutralizeze virusul ce provoacă COVID-19 în cavitatea orală, potrivit unui comunicat al Universității Pennsylvania

Nu este vorba despre un nou vaccin sau preparat medicamentos, a precizat liderul grupului Henry Daniell, autorul principal al cercetării, ci despre o metodă relativ ieftină de a reduce o cantitate cantitate importantă de viruși care se acumulează în saliva din gură și gât.

Capcana pentru virus

Vaccinarea anti-COVID-19 a contribuit la schimbarea cursului pandemiei, dar nu a oprit transmiterea virusului. Chiar și persoanele care sunt complet vaccinate se pot infecta în continuare cu SARS-CoV-2, având o încărcătură virală similară celor care nu sunt vaccinați, au argumentat cercetătorii.

”Guma de mestecat cu proteina crescută din plante servește drept „capcană” pentru virusul SARS-CoV-2, reducând încărcătura virală din salivă și, potențial, limitând transmiterea”, a declarat Daniell, care activează în calitate de decan adjunct și profesor la Colegiul de Medicină Dentară a Universității Pennsylvania.

Echipa de cercetare a inclus savanți de la Colegiul de Medicină Perelman, Colegiul de Medicină Veterinară și Institutul Wistar, cu susținerea companiei Fraunhofer USA, iar lucrarea a fost publicată în revista Molecular Therapy

Proteina ACE2 a fost crescută cu ajutorul tehnologiilor genetice și a mediului special pentru creștere.

„Știm că SARS-CoV-2 se replică în glandele salivare și că atunci când cineva infectat strănută, tușește sau vorbește, o parte din acel virus poate fi expulzat și poate ajunge la alții. Această gumă oferă o oportunitate de a neutraliza virusul în salivă, oferindu-ne o modalitate simplă de a reduce eventual o sursă de transmitere a bolii”, a precizat savantul.

Pentru a testa guma de mestecat, echipa a cultivat ACE2 în plante, combinat cu un alt compus care permite proteinei să pătrundă în suprafețele mucoase și a încorporat materialul vegetal rezultat în gumă de mestecat cu aromă de scorțișoară. În timpul experimentelor, oamenii de știință au observat că guma de mestecat a împiedicat în mare măsură virușii sau particulele virale să intre în celule, fie prin blocarea receptorului ACE2 din celule, fie prin legarea directă de proteina adezivă.

Guma de mestecat infuzată cu proteina ACE2 a declanșat o reducere a cantității de virus în probele prelevate de la pacienții cu COVID-19. Imagine: Universitatea PennSylvania

Ulterior echipa a supus probe de salivă de la pacienții cu COVID-19 la acțiunea gumei de mestecat cu ACE2 și a descoperit că nivelurile de ARN viral au scăzut atât de dramatic încât erau aproape nedetectabile.

În prezent savanții se pregătesc pentru un studiu clinic în vederea evaluării eficacității și siguranței acestei metode înainte de a testa pe oameni infectați cu coronavirusul.

Ideea de a combate răspândirea infecției cu ajutorul gumei de mestecat a apărut în timpul căutărilor unei metode de a reduce placa dentară cu ajutorul unor proteine livrate la dinți cu ajutorul gumei de mestecat.