Savanții unei universități din Germania au ajutat pacienții orbi să vadă în infraroșu


Ochelarii construiți de doi cercetători ai Universității Tehnice din Munhen îi permit purtătorului să vadă chiar și în întuneric.

Manuel Zahn și Armaghan Ahmad Khan au publicat recent rezultatele cercetării întitulate ”Evitarea obstacolelor pentru nevăzători folosind o cameră 3D și un manșon de feedback haptic” pe situl realizărilor Universității Cornell. 

Cei doi și-au propus să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să navigheze în mediul în care se află, oferindu-le imagini în spectrul infraroșu pentru a vedea obstacolele la distanțe mari. Persoanele nevăzătoare utilizează în prezent bastonul, cu care pot detecta obstacole din imediata apropiere, dar este aproape inutil într-o stradă aglomerată cu circulație intensă.

Dispozitivul elaborat de Dr. Zahn reprezintă două camere inserate într-o pereche de ochelari imprimați în 3D, care captează imaginile și le transmite unui mini-computer, iar acesta generează o hartă a spațiului din jur.

Deoarece folosește infraroșu, ochelarii funcționează chiar și în întuneric. Banda de braț a configurației folosește 25 de dispozitive de acționare într-o grilă care vibrează pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă cât de aproape sunt obiectele, precum și orientarea lor. Dacă un utilizator se îndreaptă spre un obstacol, intensitatea vibrațiilor respectivelor actuatoare crește treptat.

În timpul testărilor cei 5 voluntari au reușit să navigheze fără probleme cu o precizie de 98%. După 3 încercări ei au putut crește viteza de deplasare și evita toate obstacolele.

Cei doi cercetători nu au precizat dacă vor patenta invenția pentru scopuri comerciale.

Dispozitive care permit a vedea în infraroșu există în forțele speciale ale multor state, doar că ele sunt prevăzute pentru persoane care stau bine cu vederea.