Starlink lansează serviciul de portabilitate a internetului livrat de pe orbită


Totuși, compania lui Elon Musk încă nu oferă conectare la web în timpul mișcării.

Starlink anunță pe blogul propriu că funcția ce permite abonaților să porteze internetul în alte zone decât adresa de înregistrare este activă. 

Serviciul, însă, nu este gratuit – cei care vor să recepționeze semnalul la antena portabilă, fiind departe de casa sau oficiul declarat ca adresă permanentă, vor trebui să scoată din buzunar $25 de supra abonamentului lunar de $110. Echipamentul livrat pentru conectare costă încă $599.

Compania menționează că nu oferă conectare în timpul mișcării automobilului, de exemplu (sau bărcii cu motor, avionului), deoarece echipamentul nu poate fi conectat la o sursă de energie viabilă, dar Elon Musk, care controlează Starlink, a promis anterior că va fi identificată o soluție pentru a conecta antena la bricheta de 12 V a vehiculelor. 

Totodată o stație Starlink consumă în prezent 60-70 W, ceea ce este mult, dar și aici se lucrează din greu (acum un an indicatorul oscila între 80 și 100 W).

Starlink a avertizat anterior despre principalele probleme care pot apărea în legătură cu conectarea la rețeaua de sateliți de pe orbita joasă a Pământului, precizând, printre altele, că ”nu poate garanta” viteza promisă sau disponibilitatea de 100% a conectării la internet.

Dacă un utilizator schimbă locația antenei într-o altă zonă decât cea unde a fost înregistrat serviciul, Starlink continuă să trimită semnalul la adresa de înregistrare în mod prioritar, iar la utilizatorul dat semnalul ajunge în ”limita resurselor disponibile”.

Un alt neajuns este că semnalul are nevoie ce un cer ”limpede” pentru conectarea normală la internet.

Cu toate acestea, portalul de specialitate SatelliteInternet.com creditează Starlink drept cel mai bun serviciu internet în SUA. Potrivit sursei citate, compania lui Musk oferă viteze de descărcare de la 50 la 500 Mbps și transfer nelimitat de date, în comparație cu 25 Mbps și 15-75 GB/lună de la HughesNet sau 12-100 Mbps și 12-300 GB/lună de la Viasat. 

Aproape 800.000 de persoane au plasat comenzi pentru internet de bandă largă de la Starlink, prin intermediul sitului web al companiei, dintre care circa 250.000 au fost conectați la internet, majoritatea în Statele Unite.

Conectarea are loc după principiul ”primul venit – primul servit”, însă există și excepții: în martie curent Musk a trimis terminale Starlink în Ucraina și a direcționat semnalul de la sateliți în această țară, pentru a-i ajuta să reziste agresiei din partea Federației Ruse.