Solul colectat de pe Lună este (aproape) bun pentru cultivarea plantelor


Rezultatul experimentului prezintă oportunități pentru înființarea unei colonii pe satelitul natural al Pământului.

Trei savanți ai Universității din Florida, SUA, au anunțat încheierea cu succes a unui experiment ce a avut drept obiect de studiu cultivarea plantelor (pământene) în solul Lunii.

Mostrele de sol au fost aduse anterior de misiunile Apollo 11, Apollo 12 și Apollo 17. Planta care a dat răsad minuscul se numește Arabidopsis thaliana sau cresonul tale.

Rezultatele cercetării, publicate săptămâna trecută în revista de științe ”Nature”, arată că solul Pământului, o rocă vulcanică folosită în paralel pentru comparație, a oferit condiții net superioare pentru creștere decât solul Lunii, chiar dacă aveau o componență similară. 

”Măsura în care plantele pot îmbunătăți susținerea vieții umane în alte lumi depinde de capacitatea plantelor de a se dezvolta în medii extraterestre folosind resurse in-situ. Folosind mostre de la Apollo 11, 12 și 17, am demonstrat că planta terestră Arabidopsis thaliana germinează și crește în diverse regolite lunare.

Cu toate acestea [...] plantele s-au dezvoltat lent în regolitul lunar și multe au prezentat morfologii severe de stres. Mai mult, toate plantele crescute în soluri lunare au dezvoltat, în măsuri diferite, stresul ionic, similar reacțiilor plantelor la sare, metal și specii reactive de oxigen. Prin urmare, deși regoliții lunari in-situ pot fi utili pentru producția de plante în habitatele lunare, ei nu reprezintă substraturi benigne. Interacțiunea dintre plante și regolitul lunar va trebui să fie elucidată în continuare și probabil atenuată, pentru a permite utilizarea cât mai eficientă a regolitului lunar pentru susținerea vieții în stațiile lunare”, se spune în cercetare.

Dimensiunile răsadului obținut din solul de pe Lună, comparativ cu ce a crescut din solul terestru (stânga). Imagine: Nature

Succesul celor trei profesori universitari nu înseamnă, însă, că agricultura lunară este un fapt dovedit. Dimpotriv, solul lunar nu are apă, fosfor, azot și aproape deloc carbon, care sunt esențiale pentru plantele de pe Pământ. În plus, pe Lună nu este posibilă fotosinteza, deoarece aceasta nu captează suficientă energie solară.

Totodată, savanții încă nu știu dacă răsadul obținut din solul lunar va ajunge la fructificare.

Cel mai important răspuns pe care îl oferă această cercetare este că oamenii nu vor trebui să care saci cu straturi de scoarță terestră spre alte planete pentru viața din habitatele extraterestre. Solul local va putea fi modificat și adaptat pentru necesitățile agriculturii non-pământene.

Cercetarea completă este aici