[video] O populație de urși polari s-a adaptat la condițiile de viață în Groenlanda


Savanții au descoperit circa 300 de urși polari care s-au aflat în anonimat în partea de sud a celei mai mari insule din lume.

Deși habitatul acestor mamifere, nedocumentate până recent, reprezintă ghețarii din zona arctică, se pare că ele s-au adaptat și la viața pe uscat. Și nu doar pe uscat, ci la sud de latitudinea de 64 de grade nord, în regiuni care nu constituie habitatul natural al urșilor polari. Potrivit cercetătorilor, care le-au dedicat un studiu în revista ”Science”, legat în legătură cu schimbarea rezidenței permanente, populația urșilor albi din sud-estul Groenlandei se află acolo timp de peste 200 de ani. 

Urșii trăiesc în condiții de apă/ghiață asemănătoare cu viața din Cercul Arctic, unde încălzirea globală a topit o parte mare a ghețarilor și îi lipsește pe urșii polari – dar și alte animale – de habitatul natural. În noua patrie urșii s-au obișnuit cu ghiața de apă dulce și meniul local (care nu diferă mult, totuși, de peștele și maniferele vânate de semenii lor de pe ghețarii arctici), notează autorii studiului.

Cei circa 300 de urși din Groenlanda constituie al 20-a cel mai mare grup de urși polari care au supraviețuit schimbărilor climatice. Un al grup ocupă partea de nord-est a insulei, dar niciodată nu se intersectează cu cei din sud. Mostrele de materiale genetic prelevat de la ambele grupuri arată că legăturile între ele s-au rupt peste 200 de ani în urmă.

Populația globală de urși continuă să scadă, deoarece ghețarii - baza lor naturală de unde pornesc în căutarea vânatului – sunt supuși unui proces ireversibil de topire. În mod normal un urs polar adult poate supraviețui între 100 și 180 de zile fără mâncare, iar topirea prematură a ghețarilor și formarea târzie a ghețarilor noi înseamnă că mulți vor pieri prin înfometare.

Potrivit datelor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, populația globală a urșilor polari în libertate numără 36.000 de capete. Majoritatea lor ar putea să dispară până la sfârșitul secolului curent. 

Faptul că unii urși polari au supraviețuit în alte condiții oferă speranța că și alte subpopulații vor putea găsi refugiu în alte habitate, au notat aceeași cercetători. Și posibil și alte animale din zona arctică.

Video cu subtitrare în română. Credit: canalul Youtube LandmarksJoe: