Un tren pan-european (aproape) la fel de rapid ca un avion


Șefii companiilor feroviare din Germania, Franța și Italia au discutat despre crearea unui sistem feroviar ultra-modern pentru vestul Europei.

Întruniți în orașul francez Lyon în iunie 2022, aceștia au propus conectarea celor trei țări, plus Elveția și Austria, într-o rețea pan-europeană feroviară care ar deveni o metodă alternativă de călătoriilor scumpe cu avionul.

Viitoarea rețea ar include toate orașele mari din Uniunea Europeană și ar pune la dispoziția călătorilor trenuri de viteză mare, care ar ”zbura” aproape la fel de repede ca și avioanele, dar sunt mai prietenoase mediului și buzunarului cetățenilor.

În cazul în care inițiativa va fi susținută financiar de Comisia Europeană, care are un plan ambițios privind reducerea dependenței față de hidrocarburi și o strategie de combatere a schimbarilor climatice, lungimea rețelei de căi ferate în EU ar putea să se dubleze până în 2030 și să tripleze până în anul 2050 – obiectiv agreat de participanții la întrunirea din Lyon.

Rețelele de căi ferate în UE se reduc în prezent la tronsoane naționale sau circuite închise. În Franța, de exemplu, Thalys operează trenurile de viteza mare TVG între Paris și Lyon, în Germania există ICE pentru cursele Berlin – Munhen, în Italia se circulă între Roma și Milan cu Le Frecce, în Spania între Madrid și Barcelona cu AVE.

Există și curse internaționale: Paris – Londra, Paris – Bruxelles – Amsterdam / Koeln, însă acestea sunt gestionate de operatori naționali și nu reprezintă un circuit trans-european. Țările Europei Centrale – Cehia și Polonia, de exemplu – dezvoltă propriile sisteme de căi ferate pentru trenuri rapide, deocamdată pentru uz local.

Harta rețelei feroviare în UE. Imagine: Eurail

Alberto Mazzola, directorul executiv al Comunității Căilor Ferate Europene, a declarat într-un interviu că proiectul ar fi unul costisitor, iar obstacolele birocratice sunt mari, deaceea ar fi necesară implicarea directă a Comisiei Europene. El a subliniat că trenurile sunt mai puțin nocive pentru mediu decât automobilele sau avioanele și pot să circule cu viteze mai mari decât automobilele ”și aproape cât avioanele”, la un preț mai mic decât pentru cele două mijloace de transport.

Mazzola s-a arătat încrezut că trenurile ar putea cu succes să înlocuiască aeronavele comerciale, dar deocamdată nu este clar cine va plăti pentru construcția sistemului de căi ferate europene și în ce termene.

Consiliul European a decis în 2021 să elaboreze o politică comună în domeniul transportului feroviar, inclusiv armonizarea legislațiilor naționale și eliminarea diferențelor specifice ale statelor-membre. Problema cea mai mare, însă, este gradul diferit de dezvoltare a infrastructurii în țările care ar putea participa la viitorul sistem comun și coordonarea orarelor naționale.

În anul 2019, potrivit Statista.com, lungimea totală a rețelei de căi ferate în Uniunea Europeană (fără Marea Britanie) a constituit peste 200.000 de kilometri.