[video] Ghețarul Thwaites este pe cale să se prăbușească în ocean


Cu cât se va ridica nivelul apelor pe Terra în rezultatul topirii acestuia? - Minim cu aproape 1 metru!

Topirea celui mai mare ghețar al planetei, Thwaites, a accelerat din cauza curenților de apă caldă de la fundul Mării Amundsen și ar putea să reziste mai puțin timp decât savanții au anticipat chiar anul curent.

Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista ”Nature Geoscience”. Autorii documentului – o echipă de cercetători din SUA, Marea Britanie și Suedia – afirmă că noile date și măsurări indică o accelerare clară a topirii ghețarului și, în loc de un deceniu, ar trebui să așteptăm desprinderea acestuia de continentul Antarctida în următorii 2-3 ani. 

Datele au fost adunate cu ajutorul unui aparat submersibil, care a efectuat filmări sub ghețar și a măsurat distanța de la el până la fundul, temperaturile, viteza curenților și a documentat ”eroziile” lăsate de topire. De asemenea, au fost comparate fotografiile făcute cu ajutorul sateliților.

Ilustrarea retragerii ghețarului Thwaites. Imagine: Nature

Thwaites are o suprafață de 192.000 kilometri pătrați (cât Marea Britanie fără Țara Galilor), o grosime între 800 și 1.200 de metri, lungimea maximă de 120 kilometri, și un volum total 483.000 de kilometri cubi, inclusiv un volum de suprafață de 258.000 km c. 

Un astfel de volum ar putea contribui la ridicarea nivelului mărilor cu 0,9 până la 3 metri, ceea ce va afecta dramatic habitatul de-a lungul coastelor.

Inundațiile vor forța strămutarea a milioane de oameni, iar multe țări insulare vor înceta să existe, au prognozat anterior cercetătorii preocupați de științele marine și ecologiștii.

Pronosticurile privind ridicarea nivelului apelor variază în dependență de sursa cercetării. Astfel, Erin Pettit, cercetător în științele glaciare la Universitatea de Stat din Oregon, crede că nivelul oceanului global va crește cu doar 65 cm în cazul topirii complete a ghețarului Thwaites.

News-Cafe.eu a scris în ianuarie că ghețarul Thwaites se face ”vinovat” de ridicarea nivelului oceanului global cu 4% până la sfârșitul anului trecut. 

Universitatea Florida de Sud, care a participat la studiu, a explicat, într-un comunicat de presă, ce schimbări au intervenit în Antarctida în ultimii ani. 

Una dintre pozele furnizate de sateliții de pe orbită arată ghețarul Thwaites surprins în februarie 2019 (imaginea de mai sus). Pentru a sublinia cât de mult s-a retras acest masiv înghețat, cercetătorii au indicat primul traseu al robotului submersibil ”Ran” (de culoare portocalie) și expedițiile care au urmat (celelalte culori).

Potrivit unui participant la studiu, ”Ghețarul Thwaites se ține de continent doar cu unghiile”.