Bula NFT s-a spart. Piața tokenurilor non-fungibile ar putea să nu-și mai revină


Comerțul cu tokenuri non-fungibile, un gen de monedă digitală în blockchain, s-a prăbușit cu 97% de la începutul anului.

NFT-urile i-au îmbogățit pe unii și i-au ruinat pe alții în cele aproape 18 luni de existență și se pare că acest tam-tam în jurul lor se apropie de sfârșit. 
 
Volumul tranzacțiilor pe segmentul NTF a sectorului cripto a însumat circa 466 milioane de dolari SUA în septembrie curent, în comparație cu 17,2 miliarde de dolari în ianuarie 2022. 
 
Diminuarea pieței cu 97% ar putea însemna că bula NFT s-a spart, scrie agenția Bloomberg cu referire la datele burselor cripto și experții în domeniu. 
 
Această evoluție a fost predictibilă în condițiile în care întreaga piață a criptovalutelor a intrat în recesiune profundă în ultimele 10 luni, iar multe firme au recurs la disponibilizări în masă.

Una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare NFT, OpenSea, de exemplu, a redus 20% din forța de muncă, iar firmele mai mici au dat papucii la jumătate dintre angajați. 

 
Dacă în cazul criptovalutelor clasice gen bitcoin, ethereum și BNB principalii factori negativi sunt scumpirea resurselor energetice și înăsprirea reglementărilor, NFT-urile au suferit mai mult din cauza fraudelor și lipsei de protecție intelectuală a activelor digitale procurate cu tokenuri non-fungibili.
 
Majoritatea economiștilor au prezis o viață scurtă pentru NFT, dar este puțin probabil ca ele să intre în colaps total – cel mai probabil ca ele să se reinventeze, dacă vor fi identificate soluții tehnice pentru securizarea achizițiilor digitale. 
 
PUBLICITATE