Ce presupune planul de pulverizare a unor chimicale speciale de asupra polilor Nord și Sud


Un grup de savanți a propus re-înghețarea artificială a Arcticii și Antarcticii, în scopul de a stopa topirea ghețarilor și a încetini încălzirea globală.

Operațiunea presupune pulverizarea a 18,6 milioane de tone de substanțe chimice microscopice pe an la altitudinea de 20 km, cu ajutorul a 1.215 aeronave sau drone masive, care ar efectua 1,2 milioane de zboruri pe an până la destinație.

Mai eficient ar fi de desfășurat această misiune la altitudinea de 25 km, cu ajutorul rachetelor, însă costurile sunt mai mari și încărcătura utilă mai mică. Este acceptabilă și altitudinea de 20 km, dar, în acest caz, ar fi nevoie de o cantitate de particule cu 80% mai mare, argumentează cercetătorii organizației nonprofit Open Researcher and Contributor ID (ORCID), care reprezintă o comunitate de savanți preocupați de experimente.

Lista aparatelor de zbor care ar putea fi implicate în inițiativa ORCID. Imagine: ORCID

Într-un astfel de scenariu, temperatura medie globală ar putea fi redusă cu 1 grad Celsius, au dat asigurări autorii inițiativei, publicate în revista online IOP Science. 

Propunerea a fost din talpă criticată de alți savanți, care au indicat prețul ”gigantic” al operațiunii, la care se adaugă arderea unui volum enorm de combustibil.

De asemenea, există o problemă pur ”tehnică” care face misiunea imposibilă: în lume există puține aparate de zbor – cu excepția rachetelor – care se ridică la altitudini mai mari decât 20 km, iar un număr atât de mare de nave necesită un efort internațional.

Oponenții metodei de geoingineriei solare avertizează că modificarea artificială a condițiilor climatice ar putea avea consecințe mai grave decât încălzirea globală, imprevizibile, una dintre ele fiind distrugerea sistemelor agricole.

Baloanele cu heliu sunt cele mai ieftine și inofensive mijloace de transport pentru pulverizarea în stratosferă. Imagine: Mongabay.com

Ideea de a pulveriza substanțe care absorb și/sau resping radiația solară nu este nouă și a fost abordată în anii trecuți sub diverse forme. Este, însă, pentru prima dată când au fost făcute calculele cu privire la costurile, graficul și impactul unei astfel de misiuni.

Substanțele care urmează a fi împrăștiate în stratosferă sunt particulele de dioxid de sulf sau aerosoli de calciu. Acestea au proprietatea de a bloca radiația de la Soare.