Cum Elon Musk a turnat apă la moara concurentului


Rețeaua socială Mastodon a raportat un aflux puternic de membri după ce miliardarul a organizat un adevărat purgatoriu în Twitter.

Miliardarul american de origine sud-africană Elon Musk a adoptat în ultimele două luni decizii contradictorii cu privire la gestionarea Twitter, pe care a preluat-o în octombrie 2022 cu 44 de miliarde dolari SUA, iar în rezultatul acțiunilor sale mii de angajați ai rețelei au fost disponibilizați.

Motivele declarate pentru care antreprenorul s-a debarasat de o armată întreagă de ingineri și programatori includ ”performanța proastă”, critica adusă la adresa noului proprietar și administrator, și datoriile mari ale companiei către furnizori.

Haosul care domnește în Twitter, potrivit descrierii jurnaliștilor de la Washington Post și New York Times, a servit drept teren fertil pentru creșterea numărului de conturi false și a conținutului de extremă dreapta, în special pe fundalul promisiunilor făcute de Musk de a relaxa libertatea de exprimare. 

Lipsa de toleranță la critica presei l-a determinat pe Musk să blocheze conturile în Twitter a multor jurnaliști notorii, lucru ce pare a fi o vendetă, și acest lucru i-a șifonat grav reputația miliardarului.

Una din consecințele acestei acțiuni este emigrarea în masă a utilizatorilor din Twitter spre rețelele concurente, iar Mastodon – o platformă decentralizată – este principalul beneficiar al exodului de utilizatori.

Lansată în anul 2016 de către programatorul german de origine rusă Eugen Rochko, Mastodon a devenit populară abia după achiziția Twitter-ului de către Musk în anul curent și, în special, datorită acestui fapt. Mastodon a crescut cu 70.000 de utilizatori a doua zi după finalizarea tranzacției pe 27 octombrie 2022. Din ziua respectivă, numărul zilnic de descărcări a aplicației a crescut de la 3.400 la 113.400 pe 7 noiembrie. La începutul lui decembrie rețeaua avea peste 7 milioane de utilizatori înregistrați, dintre care 2,5 milioane erau utilizatori activi. 

Practic toți au venit de la Twitter. Nu este clar dacă noii-veniți au renunțat la rețeaua lui Musk temporar sau și-au închis conturile pentru totdeauna. 

O serie de situri specializate în tehnologii online, printre ele Dataconomy.com, prezintă analize laudative pentru Mastodon. Spre deosebire de rețelele clasice gen Twitter sau Facebook, care au o structură centralizată, Mastodon este un serviciu decentralizat cu codul-sursă public pentru toți, găzduit pe sute de servere și gestionat de comunități de utilizatori, inclusiv la capitolul moderare a conținutului. 

Una din particularitățile rețelei Mastodon este că nu rulează publicitate și nu vinde nimănui datele personale ale utilizatorilor, fiind astfel un serviciu non-profit

Pe 15 decembrie, Twitter, care are 250 milioane de utilizatori activi lunar, a închis contul oficial al Mastodon pe serverul propriu și a început să marcheze toate postările cu linkuri spre serverele Mastodon drept malițioase.