Alge în loc de litium în baterii pentru alimentarea computerelor și telefoanelor


Cercetătorii au creat un sistem care utilizează cianobacteriile pe rol de baterii pentru dispozitivele electrice de mici dimensiuni.

Savanții Universității Cambridge din Marea Britanie au publicat rezultatele unui experiment curios, care pune cunoștințele biochimice în serviciul tehnologiilor și poate reduce prețul la anumite dispozitive gen computere, laptopuri, ceasuri smart, senzori de temperatură, telefoane mobile și multe altele.

Ei au utilizat o specie larg răspândită de alge albastre-verzi cunoscute drept ”Synechocystis” la alimentarea unui microprocesor o perioadă îndelungată, folosind doar lumina ambientală și apa. Inovația cercetătorilor are potentialul de a deveni o metodă sigură și regenerabilă de alimentare a dispozitivelor mici.

Sistemul construit la Cambridge (în imagine), cu dimensiuni comparabile cu o baterie de tip AA, conține o alge non-toxice numite Synechocystis, care recoltează energia solară prin fotosinteza. Curentul electric este neînsemnat, dar suficient de puternic pentru a alimenta un microprocesor.

Aparatul a fost realizat din materiale ordinare, ieftine și, în mare parte, reciclabile.

Asta înseamnă că poate fi reprodus ușor la scară industrială și fără a pune presiune pe mediu, în condițiile în care, în prezent, bateriile pentru dispozitivele electrice sunt din litiu-ion, litiul fiind un material rar și scump, iar necesitățile de baterii se dublează în fiecare an.

De notat că până în anul 2035 industria tehnologiilor va avea nevoie peste 1 trilion de surse de energie postabilă sau circa 110.000 tone de litium.

Dispozitivul în bază de alge nu se descarcă, spre deosebire de bateriile obișnuite, deoarece algele nu au nevoie să fie hrănite, obținându-și propria hrană prin fotosinteză, din absorbția radiației solare, și continuă să genereze curent chiar și în întuneric.

Alge Synechocystis, văzute sub microscop.

În experiment, dispozitivul a fost utilizat pentru a alimenta un Arm Cortex M0 +, un microprocesor utilizat în dispozitivele Internetului Obiectelor. A functionat într-un mediu domestic și în conditii semiexterioare sub lumina naturală și fluctuații de temperatură – și asta timp de șase luni.

Bateriile în bază de cianobacterii vor fi apreciate mai ales în locurile izolate, unde nu există rețele electrice, sau în timpul penelor de curent. Autorii cercetării mai notează într-un comunicat că experimentul pune bazele unui domeniu de perspectivă numit ”cercetarea biofotovoltaică”. 

Studiul a fost publicat în revista ”Energy & Environmental Science”.