[2 video] Cum se descurcă un robot biped pe șantierul de construcții


Boston Dynamics a învățat produsele sale să lucreze, să lupte, și să distreze oamenii.

Producătorul american de roboți inteligenți Boston Dynamics a publicat un video în care o mașină bipedă pe nume Atlas ajută un om la un șantier improvizat, iar la urmă face minuni de acrobație. Este același robot care anterior a fost surprins, într-un alt video, cum literalmente dansează împreună cu alte produse ale companiei. 

În spotul cel mai recent, Atlas cu ușurință navighează printre obiectele lăsate la întâmplare și depășește obstacolele pentru a ajunge la un ”muncitor” pe schele, care i-a cerut să aducă geanta cu scule. Robotul a făcut uz de materialele la îndemână pentru a construi o punte până la schele. Mai mult – după ce și-a dus cu succes misiunea până la capăt, Atlas a efectuat un salt perfect cu răsucire de 360 de grade. 

Citiți și: 
[video] Robotul humanoid Ameca este capabil să exprime emoții umane. Care este reacția oamenilor?
[video] Cum arată un robot care are grijă de cereale într-un siloz

În spatele cortinei inginerii de la Boston Dynamics au explicat că în timpul demonstrației ”aptitudinilor” Atlas e eșuat de câteva ori, iar spotul a fost editat, ceea ce nu diminuează realizarea impresionantă a companiei în domeniul tehnologiilor și nu atentează la reputația ei.

În afară de faptul că merge și chiar alergă, Atlas este capabil de a analiza mediul și a lua decizii în dependențe de schimbările de situații, cum ar fi, de exemplu orientarea în spațiu după intervenția unui obstacol nou. În cazul cu șantierul, algoritmii și senzorii robotului au estimat volumul și greutatea genții cu scule pentru a-și adapta deplasarea până la destinație.

Din păcate, în ce privește inteligența, Atlas mai are mult de învățat – la puterea și dibăcia de care a dat dovadă, soluția optimă de a executa solicitarea ”muncitorului” a fost să-i arunce geanta cu scule fără a urca pe schele.

Boston Dynamics a început să vândă roboți abia recent. În 2022, compania a livrat clienților modelele Stretch și Spot. Primul este un braț de manipulare a obiectelor și este destinat sectorului logisticii și va ”lucra” în depozite la sortarea și transportarea mărfurilor. Al doilea este un ”câine de patrulare și pază” și este implicat în supravegherea șantierelor de construcții, a teritoriilor adiacente spațiilor de producere, și ajută pompierii în situații de pericol pentru oameni.

Ultimul model, Atlas, în principiu poate să-și asume rolul de acrobat la circ, luptător de arte marțiale, antrenor de yoga sau pușcaș militar. Compania afirmă, însă, că scopul acestor roboți este să elimine munca fizică grea și a promis public să nu militarizeze produsele sale.

Compania Boston Dynamics a fost înființată de Marc Raibert, cercetător al Institutului de Tehnologii din Massachusetts în anul 1992, și a beneficiat de finanțare de la DARPA, Google și SoftBank. În structura de proprietate, cel mai mare asociat este Hyundai Motor Company, care în 2020 a plătit 880 milioane pentru 80% din capitalul social.

Până în prezent, Boston Dynamics a construit în jur de 10 modele de roboți inteligenți. Urmăriți mai jos cum dansează roboții acestei companii.