Nucleul Pământului pare să fi încetat să se răsucească


Magma își va schimba în curând direcția de rotație.

Magma din miezul interior al Pământului pare să fi încetat răsucirea și în timpul apropiat își va schimba direcția de rotație. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de un grup de cercetători în revista de știință ”Nature Geoscience”. 

Evenimentul nu este un motiv pentru a ne alarma, menționează autorii, deoarece inversarea direcției de rotație a magmei este un lucru normal are loc odată la 60 sau 70 de ani. Studiul care argumentează această teorie, întitulat ”Multidecadal variation of the Earth’s inner-core rotation” (Variație multidecadală a rotației nucleului interior al Pământului), confirmă rezultatele unui alt studiu pe un subiect similar, publicat în anul 1996, în aceeași revistă. 

Citiți și:
[video] Două obiecte gigantice în interiorul Pământului își schimbă forma

Măsurând undele seismice de la cutremure ce au loc la adânci mari, cercetătorii au descoperit că nucleul interior al Pământului trece printr-o experiență de revers prin oscilație multidecadală. Reversul precedent a avut loc la începutul anilor 1970.

Autorii studiului cred că motivele acestui fenomen au la bază două forțe – cea electromagnetică și gravitația.

Câmpul magnetic al planetei este pus în mișcare de către nucleul exterior al planetei (mantaua), în mare parte lichid și el, care forțează nucleul interior (miezul) să se rotească prin cuplare electromagnetică.

Totodată, mantaua și miezul sunt ambele extrem de eterogene, astfel încât gravitația dintre structurile lor tinde să tragă nucleul interior în poziția de echilibru gravitațional, așa-numita cuplare gravitațională. Dacă cele două forțe nu sunt echilibrate, miezul interior se va accelera sau decelera, au explicat autorii principali Yi Yang și Xiaodong Song, cercetători la Universitatea din Beijing.

Ultimul apare în calitate de co-autor și în studiul publicat în 1996, fiind atunci afiliat Observatorului Lamont-Doherty și Universității Columbia din New York, SUA.

Citiți și:
Simulările arată că dispariția oxigenului pe Pământ este un viitor cert

Cei doi savanți au studiat undele seismice produse de cutremure care au avut loc încă din anii 1960, care au trecut prin miezul planetei. În particular, ei au căutat evenimente ”duplicate” - seisme repetate cu forme de undă aproape identice la receptorii obișnuiți. Analizând ușoarele schimbări temporale dintre aceste duplicate, Yang și Song au reușit să înregistreze rotația nucleului interior.

Cei doi au dovedit că schimbările temporale au atins un minim în jurul anului 2009, an când miezul a încetat să se rotească, și au putut obține observații seismice mai statice. Ei au identificat, de asemenea, un punct de cotitură similar la începutul anilor 1970 și au sugerat ideea că miezul se oprește și inversează rotația în conformitate cu un ciclu periodic.

Cum este afectată clima

Teoria cu privire la inversarea direcției de rotație a magmei din miezul planetei ar putea explica o serie de fenomene - de la ciclurile din sistemul climatic la schimbările în durata unei singure zile.

Cuplarea gravitațională dintre miez și manta poate provoca deformări la suprafața Pământului, care ar afecta nivelul mării, circulația atmosferică globală și temperatura.

Împreună cu teoria despre schimbarea periodică a polilor Pământului, ea toarnă apă la moara conspiraționiștilor, care afirmă că schimbările climatice și, în special, încălzirea globală sunt mai curâd rezultatele evoluției naturale a planetei decât o consecință a activității nocive a omului.

Majoritatea absolută a oamenilor de știință, totuși, afirmă că încălzirea globală se datorează poluării excesive din industrializarea la scară largă și distrugerii habitatelor.