Pentru ce Facebook l-a angajat pe avocatul cântăreței Britney Spears


Hărțuită de Congres în urma revelațiilor unei foste angajate despre practicile abuzive și încălcarea drepturilor utilizatorilor, dar și altor evenimente jenante, compania Facebook mai riscă acum să devină ținta unor noi atacuri după lansarea unui nou serial televizat.

Pentru a preveni scurgerea de informații care ar putea discredita și mai mult compania, Facebook l-a angajat pe avocatul Mathew Rosengart – cel care a eliberat-o pe cântăreața Britney Spears – de sub tutela îndelungată a tatălui.

Avocatul deja a și expediat scrisori firmei producătoare a serialului, Anonymous Content, cu solicitarea de a nu admite exagerări sau falsuri în scenariu, și a evita situația în care părțile clarifică relațiile între ele într-o instanță de judecată.

”Deși clientul meu este o persoană publică, adevărul încă contează”, se spune în mesajul avocatului, citat de portalul Deadline

Angajarea lui Rosengart, însă, este privită de mulți jurnaliști drept o dovadă că Facebook va intenta, totuși, un proces civil împotriva cineaștilor. Totodată această alegere arată cât de disperat este Facebook în prezent. Cu atâtea scurgeri de informații nefavorabile despre companie și Mark Zuckerberg personal șansele ca să fie demonstrat vreun fals sunt minime, mai ales că într-un film artistic nu este obligator de respectat cronologia sau faptele reale.

”Doomsday Machine” relatează despre bucătăria internă Facebook și a fost produs în baza scenariului scris de Ayad Akhtar, care s-a inspirat din cartea ” An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination” (Un adevăr urât: În interiorul bătăliei purtate de Facebook pentru dominație), semnată de Sheera Frenkel și Cecilia Kang. La proiect au contribuit și câțiva jurnaliști de la publicații precum New York Times și New Yorker.
Serialul va reflecta perioada când au început campaniile de dezinformare, alegerile prezidențiale din SUA în 2016 și evenimentele care s-au soldat cu scandalurile legate de publicarea faptelor care au șifonat reputația companiei.

Printre acestea se numără rularea scriptului XCHECK, care a permis unor utilizatori VIP – inclusiv Donald Trump – să neglijeze regulile de postare, influența nocivă a aplicației Instagram asupra adolescenților, și folosirea opțiunii News Feed pentru a lustrui imaginea Facebook. 

Actrița Claire Foy (stânga) va juca rolul lui Sheryl Sandberg - persoana nr. 2 în Facebook. Imagine: Deadline.com

Pentru rolul lui Sheryl Sandberg, directorul operațional al Facebook și a doua persoană în companie după Zuckerberg, a fost castingul a selectat-o pe actrița Claire Foy, care a jurat rolul reginei Elizabeth II în filmul ”The Crown”.

Cine va fi Zuckerberg în noul serial este ținut în secret deocamdată.

În pelicula ”The Social Network” din 2010 rolul lui Mark a fost oferit lui Jessy Eisenberg.