O companie de turism a anulat o excursie în spațiu din lipsă de pasageri


Space Adventures a renunțat la ideea de a trimite turiști pe orbita joasă a Pământului din cauza lipsei de clienți.

Excursia în cosmos a fost planificată pentru octombrie curent, la bordul rachetei Crew Dragon a companiei SpaceX, însă n-a găsit clienți viabili și suficienți de bogați pentru această călătorie.

“Misiunea dată a fost promovată într-un mediu unde există mulți doritori, dar a trebuit să anulăm totul din cauza prețului mare, timpului limitat și experienței proaste; totodată contractul nostru cu SpaceX a expirat. Sperăm să reînoim oferta în viitor”, a declarat pentru SpaceNews reprezentantul companiei Stacey Tearne.

Este pentru prima dată când Space Adventures nu a putut găsi pasageri pentru excursia din octombrie. În septembrie aceasta a trimis în spațiu 4 astronauți amatori, care au călătorit în jurul planetei într-o capsulă Crew Dragon timp de trei zile.

Evenimentul din luna trecută a atras atenția întregii lumi, și firma practic demonstrase că conceptul de turism spațial este viabil. Totuși, problemele cu care s-au confruntat călătorii – utilizarea toaletei în condiții de microgravitație, stările de greață, precum și prețul biletului ($200 mln) – au convins organizatorii că turismul în cosmos va avea o bază clientelară destul de îngustă: în afară de o sănătate bună și toleranță la condițiile de disconfort, trebuie să ai și bani frumoși în contul bancar.

Space Adventures a reușit să trimită și alți turiști în spațiu până în anul 2009 și, în pofida eșecului recent, a planificat încă câteva misiuni. Una dintre acestea ar putea să-l aibă în calitate de pasager pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa – el urmează să ia o capsulă rusească Soiuz în loc de Crew Dragon și va fi asistat de cosmonautul profesionist Alexandr Misurkin.

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa în timpul antrenamentelor în Rusia. Imagine: SpaceNews

O altă companie privată care se ocupă de turism spațial este Axiom Space, care la începutul anului 2022 va lansa în spațiu un grup din 4 persoane, inclusiv un astronaut NASA și un om de afaceri. Aceștia vor face o vizită la Stația Spațială Internațională.

Compania Space Adventures a fost fondată de antreprenorul Eric Anderson în 1988 în SUA.