Pandemia a intensificat procesul de automatizare și înlocuire a oamenilor cu mașini inteligente


Utilizarea automatizării pentru sarcini banale a fost o tendință în creștere timp de câteva generații. Dar pandemia, deficitul ulterior a forței de muncă și creșterea salariilor împing companiile din toată lumea – și mai ales în SUA - să apeleze mai mult la serviciile roboților în detrimentul personalului uman.

Aproximativ o treime dintre firmele care se confruntă cu dificultăți în angajare implementează sau explorează automatizarea pentru a înlocui lucrătorii, se constată într-un nou sondaj cu participarea angajatorilor, efectuat la comanda Rezervei Federale.

Roboții companiei Nextage lucrează împreună cu oamenii. Deocamdată. Imagine: Techwireasia

Unul dintre liderii industriei de automatizare a proceselor de producție și deservire este firma de robotică Ametek Inc. Șeful acesteia, David Zapico, a declarat pentru Bloomberg că firma sa este copleșită de comenzi pentru mașini care pot automatiza procesele.

”Oamenii vor să elimine forța de muncă și lucrăm cu toate cilindrele aprinse”, a spus Zapico. Ametek produce echipamente de automatizare pentru firme industriale - cum ar fi dispozitive de urmărire a mișcării utilizate în fabricile de oțel și cherestea și sistemele de ambalare.

Investiții masive în automatizare și mașini inteligente fac practic toate companiile mari. Unul dintre exemple este McDonald’s, care a încheiat un parteneriat strategic cu gigantul IBM la sfârșitul lunii octombrie 2021 privind înlocuirea oamenilor la ghișeurile McDrive.

Numărul de roboți în domeniul serviciilor profesionale în SUA. Imagine: Bloomberg

Dacă această tendință se va menține, cererea pentru forța de muncă va crește lent, decalajul de inegalitatea va accelera, iar perspectivele pentru mulți muncitori fără educație vor fi sumbre, potrivit economistului Daron Acemoglu de la Institutul de Tehnologii din Massachusetts, SUA.

Cu cât mai mult timp muncitorii șomeri așteaptă oportunități mai bune de angajare, cu atât se reduc șansele lor în genere să găsească ceva de lucru, deoarece angajatorii nu-i vor aștepta – ei vor apela la mașini, a explicat expertul.