Ce trebuie de știut despre noile reguli de intrare în SUA


După o relaxare a reglementărilor privind intrarea cetățenilor străini în Statele Unite, la sfârșitul lunii noiembrie a venit Omicronul și lucrurile au luat o cale întoarsă.

Administrația președintelui Joe Biden a impus restricții de călătorie din opt state din sudul continentului african, dar oficialitățile americane au admis că acestea ar putea fi aplicate și altor state, dacă se va constata că varianta nouă a virusului SARS-CoV-2 este prezentă și acolo și există riscul de răspândire a noii infecții.

Statele vizate sunt Botswana, Eswatini, Lesoto, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, și Zimbabwe. Nu va fi permisă nici intrarea în SUA a cetățenilor străini care au călătorit în țările respective în ultimele 14 zile înainte de călătorie. Cetățenii americani și rezidenții permanenți vor putea, însă, să revină în patrie.

Deși nu există o interdicție privind călătoria în țările sus-numite, guvernul recomandă ”abținerea” de la curse în direcțiile respective.

În afara restricțiilor de călătorie din aceste țări, președintele american a anunțat joi și alte măsuri luate în baza recomandărilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), printre cele mai importante fiind următoarele:

Cu începere de luni, 6 decembrie, toți călătorii vor fi obligați la sosire să prezinte rezultatul negativ al testului la COVID-19, efectuat cu o zi înainte de plecarea spre SUA, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

Toate zborurile care pleacă din aceeași zi vor respecta un nou ordin de testare emis de CDC, aplicabil tuturor, indiferent dacă e cetățean american sau străin, și dacă este vaccinat sau nu. 

Până acum călătorii vaccinați erau obligați să efectueze testul într-o perioadă de trei zile până la plecare. Toți străinii care vin în SUA urmează a fi vaccinați conform schemei ce corespunde vaccinului pentru care s-a optat.

Cetățenii americani și străinii cu permis permanent de ședere, care nu sunt vaccinați, vor avea dreptul de a intra în țară cu condiția testării cu o zi înainte.

De asemenea, perioada de purtare obligatorie a măștilor în aeroporturi, la bordul aeronavelor, trenurilor, autobuzelor și alte mijloace de transport public a fost prelungită până la 18 martie.

Nu va fi permisă testarea nou-veniților după intrarea în Statele Unite și nici nu este prevăzută carantinarea acestora.

Măsuri similare au fost luate și de o parte din țările europene și Canada.

Călătoriile din Uniunea Europeană, inclusiv România, nu sunt restricționate, însă călătorii vor trebui să respecte noile reguli privind intrarea în SUA.