Ucraina acuză Germania de blocarea livrărilor de arme pe linia NATO


Noul ministrul al Apărării de la Kiev critică autoritățile de la Berlin pentru faptul că au blocat livrările de armamente Ucrainei, în pofida avertizărilor din partea SUA că Rusia ar pune la cale o invazie.

Potrivit lui Olexii Reznikov, în ultima lună guvernul de la Berlin, condus de Angela Merkel a exercitat dreptul de veto în chestiunea achizițiilor de arme anti-drone și sisteme anti-lunetă prin intermediul Agenției pentru Suport și Procurări a Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Publicația Financial Times, care a vorbit cu ministrul, notează că tonul autorităților germane s-a schimbat întrucâtva după ce au realizat că este vorba de arme non-letale.

”Ei încă construiesc [gazoductul] Nord Stream 2 și în același timp blochează livrările de arme defensive. Este foarte nedrept”, a declarat Reznikov pentru FT

Declarația funcționarului vine pe fundalui unor supărări mai vechi ale administrației de la Kiev pentru faptul că nemții au dat acordul la construcția gazoductului nou fără să insiste ca rușii să continue pomparea gazelor naturale prin țevile existente pe teritoriul ucrainean.

Guvernul de la Kiev încearcă în prezent să-și fortifice forțele armate, dar aliații din blocul NATO evită să ofere suport direct cu arme letale, pentru a nu da motive Moscovei să-i acuze de ”provocare”.

Militarii ucraineni caută pe piața internațională sisteme anti-rachetă și anti-aerian, sisteme de luptă electronică și echipamente pentru apărarea cibernetică. Cea mai mare parte a armamentului a fost moștenită de la Uniunea Sovietică, care este învechită tehnologic și ineficientă în condițiile moderne. După anexarea Crimeei și tartul războiului în Donbass ucrainenii au primit cantități nesemnificative de arme de la SUA și țările baltice, în fond vehicule auto-propulsate, automobile blindate și arme de foc personale. 

În anii recenți militarii ucraineni au primit sisteme anti-tank Javelin și au cumpărat în Turcia drone de luptă Bayraktar, care sunt folosite pentru recunoaștere și atacuri aeriene împotriva insurgenților pro-ruși în regiunile Donețk și Luhansk. Rusia a concentral aproximativ 150.000 de trupe în apropierea hotarului cu Ucraina, iar săptămâna trecută a trimis un complex Buk în direcția hotarului ruso-ucrainean.

Până în anul 2014 Ucraina a fost al 9-a cel mai mare exportator de armament în lume.