”Cine îi va controla pe noii zei?” întreabă un fost funcționar la Casa Albă


Un fost asistent în administrația președintelui Richard Nixon, iar ulterior și în Congress, notează în noua sa carte că lumea este cuprinsă de o criză spirituală fără precedent ca rezultat al triumfului inteligenței artificiale.

Wallace Henley, pastor creștin și profesor la Universitatea Belhaven, a activat o perioadă și în calitate de jurnalist, ceea ce l-a ajutat să adune un volum impresionant de materiale pentru noua sa carte, întitulată ”Who will rule the coming Gods? The looming spiritual crisis of artificial intelligence” (Cine va controla Zeii care vin? Criza spirituală ce se profilează la inteligența artificială). 

Autorul afirmă că religiile tradiționale își pierd relevanța și că mașinile inteligente – mult mai inteligente decât oamenii – vor ajunge să fie venerate într-o civilizație care va fi scutită de problemele etico-morale care au ghidat comportamentul și deciziile ființelor umane timp de zeci de mii de ani.

Dar cea mai recentă lucrare a lui Henley nu abordează o temă religioasă sau morală, ci un subiect privind fundamentul existenței oamenilor ca o rasă inteligentă.

Mașinile înțelepte sunt programate de persoane care au viziuni proprii asupra lumii și aceste viziuni nu coincid neapărat cu postulatele creștine, deaceea ar fi cazul să ne întrebăm în ce cred tehnicienii care scriu codurile de moralitate și regulamentele etice pentru procesorul robotului? se întreabă retoric autorul.

”Ființele umane au fost create după chipul Domnului, Imago Dei. […] Potrivit Bibliei, această imagine a fost desfigurată de forțele răului. Acum oamenii decăzuți vor crea un imago hominis, la roboți care vor avea chipul păcătoșilor umani”, a scris Henley.

Lucrurile au ajuns până la idolatrie: fostul inginer Google Anthony Levandowski, grațiat de președintele Donald Trump pentru că a furat secrete comerciale, a fondat o biserică pentru a se închina Inteligenței Artificiale. Biserica Calea Viitorului a existat o perioadă de peste 5 ani și a fost închisă la începutul lui 2021. 

Ceea ce este cu adevărat trist și înspăimântător este că odată ce vor fi investite cu puteri enorme de luare a deciziilor, mașinile inteligente nu vor mai putea fi controlate nici de creatorii lor, concluzionează Wallace Henley. El a precizat că acele puteri le vor permite ”noilor Zei” să se reproducă în versiuni mai sofisticate și să se reprogrameze până la o complexitate pe care nici versiunile anterioare nu o vor putea sparge.

Anterior fizicianul britanic Stephen Hawking, filosoful și istoricul israelean Yuval Harari și antreprenorul american de origine australiană Elon Musk - și multe alte personalități - au avertizat că mașinile conștiente de sine și de un miliard de ori mai inteligente decât cel mai deștept om, dar fără vreo povară morală umană, vor intra neapărat în conflict cu civilizația Homo Sapiens și lucrurile nu se vor sfârși cu bine pentru cea din urmă.