Congress-ul SUA va investiga eșecurile războiului în Afganistan


Membrii Congressului au format o comisie care urmează să identifice greșelile comise de Statele Unite și să evalueze performanța militarilor în cei 20 de ani de război în Afganistan.

Crerea comisiei face parte din procesul de adoptare a noii Legi cu privire la apărarea națională, care va ridica pragul cheltuielilor pentru apărare la $768 de miliarde anual și va majora salariile personalului militar și civil al Ministerului Apărării, votată de Camera Reprezentanților și Senat săptămâna trecută. 

Cei 16 membri ai comisiei au la dispoziție 12 luni pentru a pregăti raportul preliminar, după prima întrunire, și trei ani pentru raportul final.

Ei vor scrie, de asemenea, recomandări atât pentru administrația civilă, cât și pentru conducerea militară a țării privind lecțiile care urmează a fi învățate, cu scopul de a lua decizii tactice și strategice mai bune în viitor.

Amintim că președintele Joe Biden a retras trupele americane din Afganistan în august 2021, după ce predecesorul său, Donald Trump, a încheiat un acord cu liderii talibanilor privind încetarea ostilităților.

Comisia va investiga inclusiv rolul administrației lui George W. Bush în declanșarea invaziei și motivele pentru care Barack Obama a majorat numărul soldaților staționați în Afganistan.

Un capitol separat va fi dedicat și agențiilor speciale (CIA, NSA), care au servit informații privind situația din această țară asiatică conducerii statului.