Principalul savant al NASA se retrage din agenție


Jim Green a anunțat că are un plan cum să facă planeta Marte locuibilă.

După 40 de ani dedicați misiunilor agenției aerospațiale a SUA, dintre care 12 ani de activitate în calitate de director al departamentului științelor planetare și 3 ani în calitate de savant principal al NASA, Jim Green și-a luat rămas bun de la colegi și a deviat cariera spre o altă cauză.

Green, care are grad științific doctoral în fizica spațială de la Universitatea din Iowa, a declarat pentru presă că s-ar putea să aibă o soluție cum să adapteze condițiile pe planeta Marte la necesitățile oamenilor care ar dori să se stabilească cu traiul acolo. 

În opinia lui, adaptarea planetei la condițiile de viață este posibilă prin încălzirea ei și îngroșarea atmosferei cu ajutorul unui scut magnetic gigant între Marte și Soare, măsuri care ar ajusta temperatura și presiunea la punctul ce le-ar permite oamenilor să respire la suprafața planetei fără scafandre și fără ca sângele să fiarbă în corp.

Această metodă de geoinginerie va da un imbold planetei să participe la procesul de terra-transformare. ”Dacă stopăm decaparea atmosferei, presiunea va crește, iar odată cu ea va crește și temperatura,” a precizat savantul.

După finalizarea acestui proces, oamenii ar putea cultiva diverse culturi și locui un timp îndelungat – iar ulterior și permanent – pe planeta roșie.

Singura problemă de care se teme fostul funcționar NASA este că împreună cu tehnologiile și proviziile necesare, oamenii vor exporta pe Marte și viciile de care suferă pe Pământ, provocând un dezastru ecologic și acolo.

Green a sugerat pentru prima dată că are în dezvoltare un proiect pentru Marte în noiembrie 2021.

Planul de colonizare a planetei Marte nu este nou, având suficienți susținători dar și critici. Vârful de lance în această misiune este considerat Elon Musk, miliardarul care a fondat compania spațială SpaceX pentru explorarea cosmosului. La polul opus este Lucianne Walkowicz, astronom la Planetariumul Adles și co-fondatoarea organizației JustSpace Alliance. Dacă Musk este sigur că Marte va putea găzdui într-o zi forme de viață de pe Pământ, Walkowicz consideră că lipsa rezervelor de dioxid de carbon, de exemplu, nu lasă entuziaștilor nici o șansă pentru a depăși etapa de ficțiune.

La moment nu este clar dacă Jim Green va înființa o companie proprie, va colaborora cu cineva – de exemplu miliardarul obsedat de Marte – sau se va alătura unui proiect existent cu scopuri similare.

În anul 2015, Green a făcut parte din echipa de consultanți detașați de NASA pentru filmările ficțiunii ”Marțianul”, produse de regizorul Ridley Scott cu Matt Damon în rolul principal.