Cine produce cele mai eficiente panouri solare în lume


O firmă din Australia afirmă că a descoperit o metodă de a fabrica unul dintre cele mai eficiente și mai ieftine panouri fotovoltaice care există la moment: înlocuind celulele mono- sau policristaline din silicon cu celule din cupru.

SunDrive din South Sydney, fondată în anul 2015 de Vince Allen și David Hu, a obținut în anul 2021 o eficiență de 25,54% a panourilor solare pentru uz comercial. Pentru comparație, panourile fabricate de LONGi Solar, unul dintre cei mai mari producători de module fotovoltaice monocristaline în lume, au o eficiență de 25,26% - acesta fiind până nu demult recordul mondial. 

Oferta de la SunDrive se înscrie în tendința globală de a migra de la resurse de combistibil convențional la energia regenerabilă și ar putea servi drept exemplu pentru alți producători.

Și asta pentru că celulele din silicon conțin argint – un metal scump și în cantități finite. Cuprul, pe de altă parte, este o alternativă de 100 de ori mai ieftină, există în abundență, și este mai facil de reciclat.

Experimentele cu cuprul în calitate de conductor în panouri solare au început pe când cei doi scriau teza de doctor, într-un garaj din South Sydney. În octombrie 2020 ei au primit finanțare de la Agenția pentru Energetica Regenerabilă a Australiei, iar primele panouri comerciale au fost livrate în anul trecut.

Prețurile panourilor solare ar putea fi reduse și deveni accesibile pentru un număr mai mare de întreprinderi și gospodării, argumentează fondatorii firmei, care au fost au beneficiat de consultanță din partea unui șef la compania Tesla și a foștilor profesori ai Universității New South Wales, pe care au absolvit-o anterior.

Cei doi antreprenori se laudă că Institutul pentru Cercetări în Energia Solară din Germania a testat produsele lor și le-a acordat la începutul anului curent certificatul care atestă faptul că panourile SunDrive sunt printre cele mai eficiente în lume.