Crypto.com confirmă: Interdicția la retrageri din 17 ianuarie s-a datorat unui jaf


Una dintre cele mai mari burse de criptovalute din lume a admis oficial că a fost obiectul unui jaf de peste $30 milioane.

În total, notează compania pe blogul corporativ, s-au furat 4.836 de monede Ether și 443 de monede Bitcoin. Au avut de suferit 483 de clienți ai platformei Crypto.com.

News-Cafe.eu a scris acum câteva zile că Crypto.com a anunțat suspendarea tuturor tranzacțiilor de retragere a banilor în legătură cu ”activități suspicioase” semnalate de utilizatori, fără, însă, să explice de ce.

Crypto.com a dat asigurări că a compensat pierderile utilizatorilor, dar nu a comunicat dacă au fost identificați făptașii.

Noutățile privind spargerea burselor cripto s-au înmulțit în ultimele 6 luni, iar valoarea criptovalutelor scade în fiecare săptămână, fapt care pune la îndoială oportunitățile investiționale în aceste instrumente digitale și îi temperează pe cei care afirmă că criptovalutele vor înlocui în câțiva ani banii tradiționali.

Ceea ce este și mai grav, jafurile subminează încrederea în tehnologiile blockchain, despre care se spune că sunt cele mai securizate din toate timpurile. În principiu, aceste platforme sunt clone adaptate ale aplicațiilor de brokeraj și tranzacționare de acțiuni, de la care au moștenit atât avantajele, cât și lacunele tehnice.

Potrivit unor raport publicat de portalul de analiză a pieței cripto ChainAnalysis, în anul 2021 hackerii au furat de la bursele cripto $14 miliarde, ceea ce este cu 79% mai mult decât în anul precedent.

Datele Biroului Federal de Investigații (FBI) arată că în anul trecut au avut loc peste 20 de jafuri de la bursele cripto cu pierderi de minim $10 milioane per atac cibernetic, iar în 6 cazuri suma furată a depășit $100 milioane.

În decembrie 2021 platforma Bitmart a fost jefuită de $200 milioane, iar în august același an platforma Poly Network a fost ușurată de $600 milioane – fiind furate în fond mii de monede Ether.

Prețul Bitcoin a scăzut din noiembrie anul trecut cu mai mult de 40% - de la circa $68.000 la aproape $38.500 în ziua publicării acestui articol.