O alianță automotivă anunță investiții de €23 miliarde în electrificarea vehiculelor, inclusiv Dacia


Cele trei companii au prezentat recent o strategie comună privind tranziția la mașini exclusiv cu baterii electrice până în anul 2030 și producerea a 35 de modele de autoturisme electrice noi până în acel an. O companie americană, însă, mai generoasă și va cheltui peste $50 miliarde pentru același scop.

Renault Group (Franța), Nissan Motor Co. Ltd. și Mitsubishi Motors Corporation (Japonia), care fac partea din una dintre cele mai mari alianțe automotive din lume, au anunțat într-un comunicat de presă că vor renunța în totalitate la automobile cu motor cu ardere internă și vor construi mașini exclusiv electrice. 

Potrivit strategiei 2030, accentul în următorii ani va fi pus lanțul valoric al mobilității, suport concurențial reciproc și investiții comune în multiple proiecte. Planul prevede, printre altele, producerea unor platforme comune pentru 90 de modele auto, iar proporția acestor platforme urmează să ajungă la 80% în anul 2026.

Astfel, noul model electric Nissan, care va înlocui automobilele Micra în Europa, vor fi produse la Renault ElectricCity in nordul Franței. Mitsubishi, totodată, va propune două modele noi în baza celor mai vândute modele Renault.

Investițiile totale în tehnologiile noi și electrificarea parcului de autoturisme sub mărcile alianței se vor ridica la €23 de miliarde în următorii 5 ani. Cele trei companii se ambiționează să producă și baterii electrice, la un nivel de 220 GWh, până în anul 2030. Nissan va fi responsabil de dezvoltarea tehnologiilor pentru a obține baterii solide pentru toți partenerii, iar Renault va elabora arhitectura electrică și electronică centralizată; primele softuri sunt așteptate pe piață în anul 2025.

Noua strategie ar putea aduce schimbări și liniei de producere Dacia, deși Renault nu precizează vreo acțiune concretă sau termene exacte. Gigantul francez se laudă că modelul Dacia Spring (45 CP, autonomie 230 km, viteza maximă 125 km/oră) este în prezent cel mai accesibil autoturism electric pe piață (€19.100). 

Deși cheltuielile promise de alianța Renault-Nissan-Mitsubishi pentru tranziția la baterii electrice pare a fi impresionantă, ea nu va ajunge nici la jumătate din suma pe care se obligă s-o scoată din buzunar producătorul american Ford Motor Co. 

După ce și-a asumat în anul trecut angajamentul să investească $30 miliarde în tehnologii regenerabile în procesul de construcție a automobilelor, Ford brusc a ridicat miza până la $50 miliarde.

Compania a lansat un proces de reorganizare sub conducerea lui Doug Field, un fost senior la companiile Apple și Tesla. În afară de electrificare, acesta va supraveghea și elaborarea de softuri pentru mașini autonome.