Bill Gates - de departe cel mai filantrop american în 2021, Elon Musk - marea absență


În același an, SUA s-a situat pe prima poziție în topul țărilor care au oferit cel mai mult ajutor umanitar lumii.

Revista ”Chronicle of Philanthropy” i-a desemnat pe miliardarul Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, și fosta sa soție Melinda French Gates drept perechea care a donat cei mai muțli bani cauzelor filantropice în anul trecut. Este vorba despre $15 miliarde oferite prin intermediul Fundației Bill & Melinda Gates diferitor proiecte în toată lumea. 

Bill Gates este cunoscut în special pentru donațiile în domeniul medicinii. În anul 2020 volumul asistenței pentru scopuri caritate din partea miliardarului a fost de aproape 10 ori mai mic. 

Numărul 2 în lista celor 50 cei mai generoși filantropi americani este fostul primar al metropolei New York Michael Bloomberg. El a donat $1,66 miliarde pentru diverse programe în domeniul artelor, educației, sănătății publice, dezvoltare comunitară. În anul precedent magnatul media a donat o sumă cu $600 milioane mai mică.

Investitorul William Ackman și soția sa Neri Oxman au contribuit $1,2 miliarde pentru activități de caritate. Cuplul este unul dintre puținii care susțin direct copiii emigranților aduși în SUA fără acte de identitate.

Fondatorul Facebook/Meta Mark Zuckerberg cu soția Priscilla Chan, de asemenea, sunt în lista mecenaților, pe locul 4 cu $1,049 miliarde, ceea ce este de 9 ori mai mult decât în 2020. Transferurile au fost efectuate prin Fundația Chan Zuckerberg.

Următorul în listă este Sergey Brin, co-fondatorul Google/Alphabet, și Nicole Shanahan, care au donat ceva mai mult de $816 milioane, tot pentru diverse cauze.

Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a contribuit peste $764 milioane pentru proiecte filantropice, cea mai mare parte din bani fiind alocate activităților de justiție socială (combaterea sărăciei și egalitatea șanselor).

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a donat $510 milioane, în special pentru rularea programelor educaționale.

Cel mai tânăr filantrop este Austin Russell (nr. 36 în lista menționată). Fondatorul companiei Luminar Technologies, care dezvoltă tehnologii pentru vehicule autonome, are doar 26 de ani.

El a alocat în scop de caritate $70 milioane.

Cel mai bogat om al planetei, Elon Musk, cu o avere estimată la peste $277 miliarde, nu a ajuns în topul 50 cei mai generoși filantropi. Pentru anul 2021 acesta urmează, însă, să achite o sumă record de impozite - $11 miliarde.

În total, cei 50 de miliardari identificați de ”Chronicle of Philanthropy” au donat în anul trecut aproape $28 miliarde în scop de caritate. Sursa citată menționează că, în comparație cu anii trecuți, sumele par să crească, însă dacă le raportăm la valoarea acțiunilor deținute de donatori – care a sporit astronomic – devine clar că spiritul filantropic este în recesiune.

De asemenea, cea mai mare parte a sumei - $23,8 miliarde – a ajunst la universități, spitale, fundații și fonduri private.

Bridgespan Group, care leagă organizațiile neguvernamentale și donatorii, afirmă că familiile americane cu $500 milioane și mai mult în conturi au donat doar 1,2% din avere pentru cauze sociale și alte nevoi, în condițiile în care starea lor financiară se îmbunătățea cu 60-70% anual. 

De notat că activitățile de caritate, potrivit legilor americane, îi scutesc pe donatori de unele obligații fiscale.

Nu există date agregate privind activitățile de caritate în alte țări.

Asistența umanitară

La nivel internațional, guvernul SUA este – direct și prin diverse agenții – cel mai important contribuabil la programele de asistență umanitară. Portalul de statistică Statista notează că în anul 2021 SUA a oferit asistență în valoare de $8,2 miliarde. 

Pe locul doi este Germania cu aproape $1,8 miliarde, urmată de Marea Britanie cu $840 miliane, Canada $601 milioane.

În top 10 mai găsit Japonia, Suedia, Norvegia, dar și două regimuri autoritare – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Comisia Europeană a oferit asistență umanitară în valoare de 1,557 miliarde, echivalent în dolari SUA.

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

Cu drag, News-Cafe.eu