Belgia vrea să comprime săptămâna de lucru în 4 zile


Prim-ministrul Alexander de Croo a vorbit despre o reducere a săptămânii lucrătoare de 38 de ore cu o zi, păstrând, însă, numărul total de ore.

Inițiativa, anunțată în cadrul unei conferințe de presă, este la etapa de examinare în guvern și are scopul de a echilibra viața personală cu activitatea profesională, în condițiile în care o parte mare din angajați lucrează ore suplimentare în afara programului.

Dacă va fi aprobată de parlament, măsura va afecta circa 65.000 de angajați ai sectorului public, care vor munci ore suplimentare ca și înainte, doar că vor avea liber în ziua de vineri. Programul de lucru săptămânal de 38 de ore va rămâna valabil și în continuare.

De asemenea, autoritățile vor să permită angajaților să se deconecteze de la serviciu în afara programului de lucru, ignorând apelurile și mesajele electronice de la patroni sau supervizeri.

Inițiativa face parte din pachetul de reforme promovat de guvernul federal ca răspuns la transformările economice și problemele personale și de sănătate ale angajaților.

Un alt motiv este speranța că timpul liber va fi utilizat în activități creative și antreprenoriat privat.

Inițiative similare

Experimentarea cu săptămâna de lucru de 4 zile are loc și în alte țări. Spania a anunțat anterior că va tranziționa la săptămâna de lucru de 32 de ore încadrate în 4 zile, cu păstrarea salariului existent. Diferența la remunerare din contul angajatorilor urmează a fi acoperită de guvern.

O măsură similară este în examinare în Scoția, țara care intră în componența Regatului Unit. Administrația de la Edinburgh va reduce programul de lucru cu 20%, dar și aici cu păstrarea salariului și compensarea angajatorilor. Multe companii nu au așteptat startul oficial al implementării programului cu zile reduse și au început realizarea lui în practică.

Un model similar ar putea fi implementat în Japonia. Statele Unite ale Americii în prezent examinează un model propriu, datorită faptului că are un sistem social diferit de cel al europenilor.

Cel mai mult în acest domeniu a avansat Islanda, unde testarea săptămânii de 4 zile și 35/36 ore a avut loc în perioada 2015-2019. Studiile care au urmat arată un nivel mai redus de stres la locul de muncă, productivitate mai mare și o forță de muncă mai mulțumită de viață. Circa 90% din angajați în Islanda au trecut deja la programul de lucru redus.

Emiratele Arabe Unite au declarat weekendul perioada între începutul celei de-a doua jumătăți a zilei de vineri și începutul zilei de luni, ceea ce înseamnă că țara a tranziționat la săptămâna de lucru de 4,5 zile.

În majoritatea țărilor lumii săptămâna de lucru începe luni și se încheie vineri inclusiv. 

Surse: guvernele Belgiei, Școției, Spaniei, Islandei.