Bilanțul celor 3 zile de război în Ucraina: Lupta pentru Kiev și spațiul informațional


Capitala ucraineană s-a dovedit a fi un adevărat Stalingrad pentru armata rusă, în pofida bravadei liderului de la Kremlin precum că metropola poate fi cucerită în doar două zile. Actorul american Sean Penn, aflându-se la filmări în Ucraina, a făcut apel la administrația Biden să intensifice suportul pentru Kiev.

News-Cafe.eu a făcut o compilație a evenimentelor legate de conflict, în baza informațiilor dovedite sau care au surse pentru referință, încercând să păstreze la maxim credibilitatea în fața cititorilor.

  • În urma luptelor și bomdardamentelor în cele trei zile de război, și-au pierdut viața ”sute” de cetățeni ai Ucrainei, iar mii de oameni au fost răniți. De partea inamicului pierderile se cifrează la 3.500 de oameni (inclusiv răniți, probabil) și 200 de prisonieri, potrivit consilierului lui Zelenski Mikola Podoleak. Aceste cifre nu pot fi verificate la moment.
  • Guvernul lui Zelenski a făcut apel la Crucea Roșie Internațională să ajute la evacuarea ”celor câteva mii de trupuri” ale soldaților ruși, în condițiile în care ”Moscova nu-și recuperează morții”. Nici această informație nu poate fi verificată. Rusia păstrează tăcerea în privința numărului de victime în rândurile atacatorilor.

Cel puțin 380.000 de ucraineni au părăsit țara, devenind refugiați în Republica Moldova, România, Cehia, Polonia, Slovacia, și alte țări.

  • Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Uniunea Europeană, Japonia și alte câteva țări au anunțat, în premieră, sancțiuni personale împotriva președintelui Vladimir Putin și a ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov. În lista neagră au nimerit și toți membrii parlamentului de la Moscova care au votat pentru recunoașterea enclavelor secesioniste drept state independente.
  • Ucraina a anunțat că a oferit arme unui număr de 37.000 de rezerviști, care se vor alătura forțelor armate regulate sau vor organiza acțiuni de gherilă în mod independent. Au fost distribuite arme ușoare și voluntarilor civili. Autoritățile au chemat populația să distrugă indicatoarele de circulație și orice inscripție geografică, pentru a dezorienta militarii ruși, care se pare că nu au sisteme de geolocație în fiecare vehicul blindat.
  • Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, un oponent vechi a lui Putin, a avertizat că în Belarus are loc mobilizarea rezerviștilor, fără a oferi alte detalii. Informația nu a putut fi verificată.

  • Președintele Zelenski a anunțat înființarea unei ”legiuni internaționale” pentru voluntarii din străinătate care vor veni să lupte pentru Ucraina. Autoritățile de la Kiev au chemat specialiștii IT din toată lumea să adere la viitoarea unitate specială pentru lupta împotriva hackerilor militari ruși.
  • Armata ucraineană a detonat toate rețelele de cale ferată care duc spre Rusia.
  • În orașul Harkiv au fost fotografiate rămășite de rachete cluster, care sunt interzise pentru utilizare în zone urbane.
  • Multe țări au anunțat că au trimis armament ofensiv și defensiv Ucrainei, inclusiv arme cu precizie înaltă, precum și echipamente de protecție și combustibil.

În mod surprinzător, Germania și-a schimbat poziția în chestiunea livrărilor militari – cancelarul Olaf Scholtz a confirmat că va trimite 1.000 de sisteme de rachetă antitanc, 500 de sisteme de rachetă antiaeriene Stinger și 400 de lansatoare de grenade Panzerfaust. 

  • Belgia va livra 2.000 de mitraliere și 3.800 tone de combustibil. Slovacia va livra 12.000 de boxe cu obuze de 120 mm. Olanda va oferi 400 de lansatoare de grenade de tip rachetă. Franța va trimite combustibil și echipamente de apărare. Țările Baltice de asemenea au trimis mii de unități de armament. SUA a alocat $600 milioane – iar alte surse vorbesc despre $350 milioane - pentru asistență militară Ucrainei. Israel va mobiliza 100 de tone de produse și mărfuri în formă de ajutor umanitar.

  • În rețelele sociale a apărut un clip video în care liderul cecen Ramzan Kadârov se arată frustrat de cantitatea de armament pe care a văzut-o în Ucraina și că renunță să participe la campania militară a lui Putin. Autenticitatea clipului nu a putut fi verificată. Instagram a blocat profilul liderului cecen (4,7 milioane de abonați). 

  • Publicația ”Kyiv Independent” pretinde că un comandant apropiat lui Kadârov, Magomed Tușaev, a fost ucis de forțele speciale ucrainene în localitatea Hostomel. Aceeași publicație a postat o poză cu voluntari beloruși în tabăra ucrainenilor. Informațiile nu au putut fi verificate din surse alternative.

  • Președintele Volodimir Zelenski a publicat în rețelele sociale mesaje de mulțumire președintelui turc Recep Tayyit Erdogan pentru blocarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele pentru vasele militare rusești, dar faptul nu poate fi confirmat oficial.

  • De asemenea, Zelenski a mulțumit pentru deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, însă o decizie finală deocamdată nu a fost luată. Conducerea organizației care gestionează sistemul a confirmat pentru presă că ”se pregătește” să se conformeze deciziei statelor participante. În același timp, principalele bănci rusești deja nu mai pot efectua operațiuni prin SWIFT, iar cardurile Visa au fost blocate.
  • Vârful de lance a propagandei Kremlinului, canalul televizat Russia Today, a fost interzis în majoritatea țărilor UE.

  • Meta, compania care gestionează rețeaua Facebook și aplicațiille Instagram și WhatsUp, a refuzat să scoată marcajul de avertizare aplicate canalelor de informare de stat sau afiliate guvernului rus. Moscova a restricționat, în schimb, utilizarea serviciilor Meta în Rusia. Meta a blocat recepționarea comenzilor de publicitate în Facebook.
  • Alphabet, compania-părinte a sistemului de căutare Google, a oprit temporar monetizarea canalelor ce aparțin guvernului rus și publicațiilor care apără cauza războiului.

  • Ministrul Transformărilor Digitale al Ucrainei, Mihailo Fiodorov a cerut Youtube să blocheze și canalul Russia-24, dar și agențiile TASS și RIA Novosti.
  • Guvernul de la Kiev afirmă că a primit donații de criptomonede în valoare de peste $4 milioane, inclusiv $1,9 milioane de la licitația NFT organizată de Julian Assange.

  • Grupul internațional de hackeri Anonymous a declarat război regimului lui Putin, promițând să scoată la suprafață toate secretele murdare ale elitei de la Moscova.
  • Jooble, unul dintre cele mai mari portaluri de angajări în lume, și-a sistat activitatea în Rusia și Belarus.

  • Multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Polonia, România, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Cehia, Slovenia, au închis spațiul aerian pentru orice tip de aeronave rusești. Moscova a răspuns prin închiderea cerului propriu pentru europeni. De asemenea, companiile occidentale care au oferit aeronave operatorilor ruși de zboruri în condiții leasing au anulat contractele.
  • Producătorii de automobile Audi, Jaguar Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen și General Motors au suspendat livrările în Rusia atât a vehiculelor cât și a pieselor de schimb.
  • Celebrul actor american Sean Penn, care la momentul invaziei se afla în Ucraina pentru a produce un documentar, a făcut apel la administrația președintelui Joe Biden să intensifice asistența militară pentru armata ucraineană.

  • Jurnalistii de la publicațiile independente rusești au încercat să obțină comentarii de la conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, statutul căreia are obiectivul de a împăca creștinii din toate țările, dar aceasta s-a deconectat de la public.
  • În Internet au apărut imagini video cum soldații ruși fură din magazinele amplasate în localitățile ucrainene.