Al patrulea război mondial. Partea 1: Începutul

Ce trebuie să știm despre Inteligența Artificială la cei 6 ani de la marea înfrângere a oamenilor pe tabla de joc? Fragmente din cartea ”Al patrulea război mondial. Viitorul este aproape” (2018) de autorul, antreprenorul, producătorul de televiziune, psihoterapeutul și futurologul rus Andrei Kurpatov, în traducere neoficială și adaptare de News-Cafe.eu.

Înțeleg că acum toată lumea este preocupată de atacurile teroriste, Putin, Siria, refugiați, criza UE, căderea avioanelor și a petrolului, Ucraina, Crimeea și sancțiuni... Dar, credeți-mă, toate aceste griji nu merită cea mai mică atenție. În casa unui spânzurat, nimeni nu-i plânge părul. Să ne amintim această dată: 15 martie 2016, este o dată istorică. Ziua în care întreaga noastră specie biologică – prea-încrezutul „Omul Rațional” – și-a primit în sfârșit „eticheta neagră”. Adevărat că arăta ca o pietricică albă aruncată pe tabla din vechiul joc chinezesc Go. Autorul acestei aruncări și al „avertismentului final chinezesc” a fost un computer numit AlphaGo, creat de compania Google.

Ne-am obișnuit atât de mult cu diverse trucuri la computer, încât nu am observat cât de radical s-a schimbat lumea noastră în această zi nefastă. Cele mai groaznice profeții au început să se adeverească. A început al patrulea război mondial. Însuși Alan Turing – autorul celebrului „test Turing” – ne-a avertizat că jocul Go va fi ultima frontieră care separă inteligența mașinilor de cea umană. Și acum acest Rubicon al exclusivității noastre, care ne-a făcut cândva „coroana creației”, a fost traversat. Noua „coroană a creației” și-a început marșul triumfal pe planetă.

Cel mai bun jucător al oamenilor în Go, Lee Segol, după înfrângerea suferită într-o serie de partide cu AlphaGo. Imagine: Wikipedia

Nu pot spune că sunt bucuros să vă urez bun venit în această nouă realitate. Dar faptul că este timpul să salutăm este de necontestat. „Nu am putut câștiga, dar nu consider pierderea mea o înfrângere pentru umanitate”, a spus Lee Sedol prin intermediul biroului de presă. Dar ce altceva poate să spună acest remarcabil mare maestru Go, care a pierdut în fața inteligenței mașinilor? Scuzați-mă, am pus civilizația noastră în joc și am făcut-o lată? Nu, astfel de lucruri nu sunt recunoscute. Chiar dacă sunt adevărate.

***

În ultimul timp, ”Războiul Rece” a fost numit deseori al Treilea Război Mondial, dar această afirmație mi se pare o exagerare. Pentru un adevărat război mondial, era prea vegetarian. Războiul actual al civilizației occidentale împotriva teroriismului este o altă treabă, acesta este întradevăr un război mondial. Aici sunt și victime suficiente, și hotarele se vor schimba în curând foarte mult - cel puțin aspectul lor.

Pentru a vă imagina cum va arăta viitorul nostru apropiat, puteți, de exemplu, să mergeți în Israel și să vă uitați la zidurile înalte care înconjoară așezările palestiniene. Va fi nevoie doar de puțină efort de imaginație pentru a prelungi acest zid de la orizont la orizont. Astfel de ziduri - din fier și beton - vor crește în curând de-a lungul perimetrului statelor aliate, unite în mari agregații civilizaționale.

Într-o zi, istoricii vor numi această structură arhitecturală gigantică, care va separa lumea civilizată de lumea fundamentalismului islamic, „Marele Zid al Civilizației”. Și deși este puțin probabil ca Philippe Starck să primească comanda să-l proiecteze - o vor construi în grabă, Banksy, probabil, va avea spațiu pentru întoarcere. Chinezii, apropo, vor construi și ei ceva, dar nu este prima dată pentru ei, mai ales că în cazul lor există deja un fel de civilizație, din timpuri străvechi, care, apropos, joacă Go.

Țările individuale ca atare, adică în forma lor actuală, nu vor mai exista. Nu este rentabil. Vor apărea un fel de „enclave civilizaționale”: „europene”, „nord-americane”, etc. Rusia, însă, este puțin probabil să fie luată în vreuna dintre ele. Și nu pentru că „nu este Europa”, sau are „oameni de clasa a doua”, sau „nu merită încredere”. Teritoriul este pur și simplu prea mare și este populat doar pe alocuri – și astfel va trebui să se mulțumească cu mici orașe-rezervații cu rămășițe de cultură: „Moscova”, „Petersburg”, „Ekaterinburg”. 

Creatorii filmului ”The Walking Dead”, care l-au ascuns pe Rick și echipa într-o închisoare federală pustie, fie în spatele unui gard uriaș din Alexandria, nu fac secret din sursele de inspirație. Așa văd acești „noi romancieri” viitorul nostru comun - ei spun, desigur, că vorbim despre o apocalipsă zombi, dar trebuie de subînțeles despre ce fel de „zombi” este vorba. 

Deci, aruncați încă o dată o privire mai atentă la așezările palestiniene - în curând vom trăi în aceleași condiții. Poate că vom avea timp să ne pregătim psihologic.

***

Cu toate acestea, când unii pereți se ridică, alții se prăbușesc inevitabil. Acesta este un fel de dialectică a supraviețuirii. Și prima victimă de pe acest altar al autoconservării este preaiubita noastră intimitate privată, ideea de confidențialitate. Ceea ce a fost dobândit prin supraefort, timp de secole de lupte etice, va cădea. Dar nimeni nu va plânge după această pierdere.

Uitați-vă la tendințele de bază în Instagram, toată nuditatea exhibiționistă. Tim Cook poate apăra integritatea iPhone-urilor noastre cât dorește de sinistrul FBI, dar în timp ce acest război al ambițiilor „băieților mari” se desfășoară, utilizatorii rețelelor de socializare se desecretizează voluntar și cu toată sinceritatea.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment