De ce SUA și China încearcă să rezolve acum disensiunile economico-financiare


Beijing ar putea să adere la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, în schimburi unui acord comercial preferențial cu America și Europa.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a primit duminica trecută un raport din partea Serviciului de Informații Externe (SVR), din care rezultă că Statele Unite și Republica Populară Chineză sunt aproape de a rezolva majoritatea problemelor de principiu care există între cele două țări în domeniul economico-financiar.

Beijing și Washington discută activ și aspectele politico-militare, în contextul războiului din Ucraina, fără a afișa în public întâlnirile bilaterale din aceste zile, și au găsit soluții de compromis în practic pe toate subiectelor abordate. Despre asta comunică un fost ofițer rus, originar din regiunea transnistreană, cu referire la surse la Moscova.

Potrivit acestuia, din raport rezultă că China ar fi gata să susțină oficial, dar și neoficial, sancțiunile la adresa Rusiei, împuse de SUA și UE, în schimbul unui regim economic mai favorabil din partea Occidentului. De asemenea, administrația lui Joe Biden ar fi reușit să convingă guvernul de la Beijing să detensioneze situația în jurul Taiwanului.

Aceste noutăți l-au iritat vădit pe Putin, care urma să analizeze conținutul raportului împreună cu factorii de decizie din cercul persoanelor în care are încredere, a precizat sursa citată.

Ofițerul fugitiv a catalogat situația în Rusia drept ”catastrofă” și a avertizat că în lipsa spațiului de manevră comportamentul liderului de la Moscova ar putea deveni imprevizibil.

”Există o variantă și mai proastă – strâns la colț ca un șobolan fără cale de scăpare, acesta ar putea începe un război nuclear. Pentru a evita acest scenariu, Putin trebuie să fie eliminat de la putere sau lichidat. Alte soluții nu văd deja”, a mai spus el.

News-Cafe.eu nu este în capacitatea de verificare a acestor informații și pune la îndoială credibilitatea tuturor surselor în legătură cu războiul din Ucraina.

Unele publicații afirmă că China, care în prezent se abține de a critica Rusia, a decis să trimită ajutoare umanitare Ucrainei și că intermediază negocieri secrete între ruși și ucraineni. 

Coincidență sau nu, un portal apropiat conducerii de la Beijing a publicat un articol de opinie în care se face apel la SUA și China de a reveni la relațiile pragmatice din perioada Nixon-Mao de acum 50 de ani și a pune capăt crizei ucrainene împreună.

Mai mult - o publicație americană dedicată autorilor neafiliați sugerează direct că China este singura putere capabilă să oprească Rusia.

Dacă China va trece de partea Occidentului în chestiunea securității europene, lumea va asista la unul dintre cele mai mari succese diplomatice ale Washingtonului, una dintre consecințe fiind stoparea războiului în Ucraina și posibil căderea regimului lui Putin.

Deocamdată nu există informații oficiale ce ar confirma faptul negocierilor de împăcare între SUA și China. Un ziar indian scrie că Jake Sullivan, un adjunct al președintelui Joe Biden, urmează să se întâlnească săptămâna curentă cu Yang Jiechi, membrul politbiroului Partidului Comunist Chinez și directorul comisiei pentru afaceri externe.