Inteligența artificială poate prezice cine se va îmbolnăvi de Alzheimer


O universitate britanică a publicat un studiu care creditează inteligența artificială cu abilități de a calcula șansele unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer, care se manifestă prin uitare și demență.

Potrivit studiului efectuat de Universitatea Exeter, după analiza informațiilor despre peste 15.000 de pacienți, inteligența artificială a putut spune cu o exactitate de 92% la cine dintre ei va evolua Alzheimer în următorii 2 ani.

Algoritmul computerizat a obținut acest rezultat după identificarea modelelor ascunse în datele despre pacienți, analizând informațiile de rutină, cum ar fi memoria și funcțiile creierului, performanța la testele cognitive și factorii ce determină stilul de viață.

Ilustrarea unui creier sănătos (în stânga) și a unui creier afectat de Alzheimer. Imagine: Wikimedia

Cercetătorii în spatele studiului au menționat într-un comunicat de presă pe situl universității că diagnosticul timpuriu al demenței va permite pacienților să înceapă tratamentul mai devreme. În prezent demența nu poate fi tratată medicamentos din cauză că boala deja controlează procesul de degradare.

Inteligența artificială a fost capabilă, de asemenea, să reducă numărul persoanelor care au fost diagnosticați incorect, dat fiind faptul că unele boli au simptome similare cu Alzheimer, iar medicii nu întotdeauna pot face deosebirea între ele.

Profesorul David Llewellyn, care a participat la studiu, a menționat că echipa pe care o conduce a urmărit 15.300 de persoane care au vizitat 30 de clinici de memorie între anii 2005 și 2010. La început, mulți se confruntau cu probleme de amnezie sau absentism. În următorul deceniu, aproximativ unul din zece (1.568) a primit un nou diagnostic de demență în termen de doi ani de la vizitarea unei clinici. 

Profesorul David Llewellyn la emisiunea Neurology Live. Imagine: Neurology Live

Algoritmul le-a identificat mult mai bine decât neurologi experți, potrivindu-le cu rezultatele pacienților din baza de date. În plus, aproximativ opt procente (130) dintre diagnostice păreau a fi greșite, și au trebuit să fie corectate ulterior (peste 80% dintre cazuri).

Deși rezultatele sunt încurajatoare pentru autorii studiului, ei intenționează să obțină confirmarea lor în cadrul unor cercetări noi. Deocamdată nu este clar când medicii vor primi în ajutor programe de inteligență artificială pentru practica cotidiană.

***

Salut, dragă cititor. Ajută-ne să menținem acest site cu tematica științelor și tehnologiilor pe linia de plutire. O persoană informată este mai bogată și mai fericită. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu
https://www.news-cafe.eu/t.md/newscafeEU

Cu drag, News-Cafe.eu