Un trib din Yemen a permis transferul a 1,1 milion de tone de țiței dintr-un petrolier avariat


Acordul semnat cu autoritățile rebelilor houti și intermediat de ONU ar putea salva regiunea Mării Roșii și Golfului Aden de cea mai mare catastrofă ecologică legată de scurgerile de petrol.

Petrolierul ”FSO Safer” a fost supranumit de organizațiile de mediu și comunitatea științifică drept ”o bombă cu ceas”. Acesta este abandonat în stare de degradare avansată lângă coasta statului Yemen încă din martie 2015, când rebelii tribului houti au preluat controlul asupra teritoriului limitrof cu Marea Roșie.

Eforturile internaționale de a ”dezamorsa” această ”bombă cu ceas” în anii trecuți nu s-au încununat cu succes, parțial din cauza răaboiului civil în Yemen, parțial din cauza lipsei de bani.

Recentliderul rebelilor Ibrahim Al-Seraji s-a lăsat convins de ONU să semneze un acord privind transferul conținutului petrolierului ”FSO Safer” într-o altă navă, iar negociatorii din partea Națiunilor Unite s-au obligat să găsească banii necesari pentru finanțarea acestei operațiuni.

Este vorba despre ”zeci de milioane” de dolari, o sumă mică în comparație cu cele 20 de miliarde de dolari cât ar costa gestionarea consecințelor dezastrului, a menționat pe pagina sa de Twitter ambasadorul Olandei în Yemen, Peter-Derrek Hof, un participant la procesul de negocieri.

În rezervoarele petrolierului de 362 de metri, ancorat la 5 mile maritime de portul Al-Hudaydah, se află 1,1 milioane de barili de țiței dulce.

Dacă petrolul se va scurge din vas sau se va aprinde, dezastrul va fi de zeci de ori mai grav decât s-a întâmplat în anul 1989 cu petrolierul ”Valdez” a companiei Exxon lângă țărmul statului american Alaska – acel accident este considerat cea mai mare catastrofă ecologică legată de petrol care a avut loc vreodată.

Un astfel de scenariu va distruge viața marină – peste 1.000 de specii – și habitatele umane pe uscat pentru multe decenii înainte, avertizează Christofer Reddy, colaborator științific superior la instituția oceanografică ”Woods Hole” din Massachusetts, SUA. El este unul dintre cercetătorii care a bătut alarma în ultimii 5 ani pentru a convinge comunitatea internațională să facă ceva cu această problemă majoră.

”FSO Safer” are în rezervoare de 4 ori mai mult petrol decât avea ”Valdez”, iar apele calde ale Mării Roșii vor acționa diametral opus apelor reci din Alasca, care au coagulat lichidul toxic și au încetinit răspândirea lui pe suprafețe mari. În plus, țițeii din petrolierul din Yemen sunt mai puțin denși decât conținutul vasului Exxon, adică viteza de propagare ar crește substanțial.

Potrivit unui studiu al organizației Greenpeace, o eventuală scurgere va contamina apele care spală țărmurile Yemen, Eritreea, Arabia Saudită și Djibuti, otrăvind inclusiv sursele de apă potabilă și lipsindu peste 120.000 de pescari de singura lor sursă de venit. Dacă petrolul se va aprinde, se va adăugă și o altă problemă - norii de fum vor intoxica și atmosfera țărilor din regiune.

Posibilele consecințe ale scurgerii petrolului de pe ”FSO Safer” în mare. Imagine: Debriefer

La începutul lui februarie anul curent, lângo coasta Nigeriei a explodat și s-a scufundat un petrolier similar (”FSO Trinity Spirit”), în aceeași stare de degradare. În oceanele planetei sunt în prezent cel puțin 20 de transportatoare de petrol care necesită o atenție imediată, notează canalul CNN.