UE își propune să devină forța motrice în domeniul inteligenței artificiale


Funcționarii europeni vor să stabilească standarde globale pentru dezvoltatorii inteligenței artificiale, ”prietenoase democrației”.

Comitetul special cu privire la inteligența artificială în era digitală (AIDA) al Parlamentului European a adoptat săptămâna trecută un set de recomandări finale cu privire la dezvoltarea și utilizarea softurilor de inteligență artificială până în anul 2030. 

Tezele de bază ale recomandărilor sugerează că în cele 18 luni cât au durat cercetările și elaborarea propunerilor europarlamentarii au fost preocupați de identificarea unor puncte-cheie care ar încuraja dezvoltatorii să configureze o inteligență artificială ”socială” și ”umanizată”, în contrast cu IntelArt-ul comercial și ”capitalist” al giganților IT.

Membrii comitetului au menționat că IntelArt, în forma și conținutul actual, reprezintă un pericol la adresa democrației, deoarece este utilizat la exploatarea lacunelor umane, de exemplu manipularea opiniei publice, distribuirea informațiilor false, monitorizarea vieții private, colectarea de informații confidențiale, atacuri cibernetice și altele.

În recomandările comitetului AIDA se pune accent pe necesitatea de a elabora IntelArt care ar susține efortul oamenilor de a încetini schimbările climatice și a diminua impactul lor asupra habitatelor, ar integra oamenii în viitoarea piață a muncii automatizată, ar ajuta la prevenirea pandemiilor și ar dezvolta o medicină personalizată.

Acestea mai fac referință la domeniile concurenței, inovației și educației în vederea adaptării la noile condiții de viață, protecția datelor personale, infrastructură, servicii financiare, transporturi și politica externă comună – aspecte ce vor face parte din ”Foaia de Parcurs 2030” a Europei digitale.

Europarlamentarii au subliniat că scopul documentului nu este de a reglementa IntelArt anume ca tehnologie, cu a stabili limitele în dependență de riscurile asociate cu utilizarea ei. Standardele minime instituite de Uniunea Europeană vor fi obligatorii în cadrul comunității europene dar ar putea fi preluate și de alte state sau actori privați, în caz contrar setările implicite vor fi scrise de autoritățile nedemocratice.

Potrivit AIDA, tehnologiile IntelArt ridică o serie de întrebări etice și juridice esențiale, în special în domeniul militar, unde cercetările au avansat până la testarea și utilizarea clandestină a sistemelor de armamente autonome letale, care ar trebui să fie interzise. Un alt moment de îngrijorare este automatizarea procesării datelor la o scară fără precedent, care a deschis calea pentru monitorizarea excesivă a cetățenilor și interferența neautorizată și ilegală în viața privată. În unele țări autoritare IntelArt este exploatat la obținerea informațiilor despre preferințele politice și deplasările cetățenilor neloiali regimului.

Președintele AIDA, europarlamentarul român Dragoș Tudorache a menționat că „gradul de competitivitate globală [a UE] în domeniul digital depinde de regulile pe care sunt puse în aplicare astăzi”.

”Aceste reguli trebuie să fie în conformitate cu valorile noastre: democrație, statul de drept, drepturile fundamentale și respectul pentru ordinea internațională bazată pe reguli. Acest lucru este primordial, deoarece lupta dintre autoritarism și democrație devine din ce în ce mai acută - și, din păcate, mai mortală, așa cum am văzut cu invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina”, a declarat Tudorache.

Recomandările vor fi supuse votului în Parlamentul European în mai anul curent. La elaborarea acestui raport au fost colectate opiniile experților în domeniul inteligenței artificiale, ale antreprenorilor, savanților, juriștilor și altor profesioniști notorii care ar putea contribui la ”Foaia de Parcurs 2030”.