[video] Ucrainenii sunt chemați să scaneze monumentele în 3D înainte de a fi distruse de armata rusă


Acțiunea este susținută de UNESCO și are drept scop prevenirea eradicării identității culturale a Ucrainei.

Firma din spatele aplicației Polycam a lansat un proiect numit ”Backup Ukraine”, care încurajează locuitorii Ucrainei să facă uz de tehnologiile digitale pentru a salva artifactele ce reprezintă moștenirea culturală a națiunii de o eventuală distrugere sau furt din partea soldaților ruși. 

Astfel, Polycam va permite persoanelor care scanează în 3D statuiele, monumentele, construcții complexe, clădiri cu arhitectură unică, etc., adică orice are valoare culturală și îi identifică pe ucraineni ca un popor distinct.

Serverele aplicației vor păstra toată informația în format digital timp de 5 ani, ceea ce este o excepție de la politica companiei, și poate fi folosită gratuit pe teritoriul Ucrainei.

Proiectul este susținut de Organiația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Inițiativa de Salvare Urgentă a Patrimoniului Ucrainei, Muzeul Național de Istorie a Ucrainei, non-profitul danez Blue Shield Danmark și Vice Media Group.

Acțiunea se înscrie și în efortul de a combate propaganda rusă precum că ucrainenii sunt o ”sub-cultură a Mamei Rusia”, fără identitate proprie, și nu au dreptul la independență și suveranitate.