Un grup de cercetători dezvoltă o nouă rețea socială


Viitoarea platformă urmează să intensifice funcționalitățile ”pozitive” și să suprime opțiunile care generează probleme.

Organizația Polarization Lab din statul american Carolina de Nord dezvoltă în prezent o platformă de gen rețea socială, care ar întruni cele mai bune calități pe care le poate oferi social media, fără, însă, caracteristici ce divizează utilizatorii. 

Fondatorul organizației, Chris Bail, profesor de sociologie, politici publice și știința datelor consideră că rețelele sociale moderne au devenit au mediu unde utilizatorii se întrec cine va posta cele mai fierbinți, extreme și obscene subiecte, concurând pentru vizibilitate și profit.

”Tocmai am acceptat că rețelele sociale, cum sunt în prezent, așa vor fi întotdeauna. Dar status quo-ul nu are prea mult sens. Facebook a început ca un site care permitea studenților să evalueze atractivitatea fizică a colegilor. Instagram a fost în esență o modalitate de a organiza întâlniri la un pahar de alcool și a fost inițial numit Burbn. TikTok și YouTube au fost înființate pentru a împărtăși videoclipuri amuzante [...] Între timp, lumea se prăbușește în jurul nostru în multe feluri. Grosolănia, ura, indignarea sunt la un nivel record. Există o varietate de dovezi care sugerează că rețelele sociale contribuie probabil la toate aceste lucruri”, a declarat Bail într-un interviu pentru revista de știință ”ScienceFocus”. 

Bail și echipa sa multidisciplinară, care include savanți în domeniul social, statisticieni, matematicieni, progamatori și analiști de date, au explorat oportunitățile pe care le-ar oferi o platformă socială unde ar fi înregistrați doar oameni reali, care ar respecta regulile de comportament, și ar servi pentru distribuirea de conținut util pentru societate.

Platforma pe care Polarization Lab o dezvoltă va fi, înainte de toate, un instrument de cercetare a comportamentului uman. Aceasta va simula funcționalitățile și opțiunile rețelelor sociale existente, iar în baza rezultatelor obținute savanții vor proiecta modele care ar inhiba efectele negative.

În opinia profesorului Bail, Facebook, Twitter, Instagram, și altele au în comun două lucruri care sunt atât benefice, cât și nocive: conectivitatea și anonimitatea. Pe parcursul vieții, un om întreține relații permanente cu 150 persoane, în medie (potrivit antropologului britanic Robin Dunbar); rețelele sociale au împins acest număr practic până la infinit. Pe de o parte, mai multe contacte utile înseamnă mai multă informație și mai multe oportunități. Pe de altă parte, numărul mare de contacte compromite profunzimea relațiilor, lipsindu-le de sens și dărâmând coeziunea socială în societate.

Anonimitatea oferă șanse de exprimare liberă și împărtăți idei fără frica de a fi persecutat. Totodată, anonimitatea îi determină pe unii utilizatori să spună lucruru pe care nu le-ar spune în circumstanțe normale, în viața relală - de exemplu, informații eronate, știind că acestea sunt minciuni, deoarece nu există consecințe, a precizat profesorul.

Drept rezultat, utilizatorii în polemicile pe subiectele postate ajung până la ură și limbaj licențios.

Experții de la Polarization Lab vor pune acceptul pe algoritmi care vor promova mesaje cu conținut care îi unește pe oameni și ar ascunde mesajele care divizează lumea.

Nu este clar dacă viitoarea platformă socială va fi una publică după finalizarea cercetărilor, adică va fi accesibilă pentru toți doritorii sau va accepta doar anumite categorii de persoane.