Un antropolog pretinde că reprezentanții speciei Homo Floresiensis încă există


Se pare că omul modern n-a eliminat toate speciile hominide concurente care au populat Terra până la sosirea Homo Sapiens.

Considerată drept o verigă între australopiteci și primate, specia Homo Floresiensis a trăit în Indonezia acum 200.000-50.000 de ani, conform datelor obținute de savanți după examinarea cu carbon a rămășițelor fosilizate ale acestor oameni străvechi. 

Un antropolog și etnobiolog australian pretinde în noua sa carte, întitulată ”Between Ape and Human” (Între primat și uman) și lansată în distribuție în mai 2022, că o mică comunitate a speciei Homo Floresiensis a supraviețuit pe Insula Flores până în timpurile noastre. 

Concluzia este bazată pe mărturiile unui trib din regiunea dată, numit Lio, care au fost documentate de profesorul de antropologie a Universității Alberta Gregory Forth cu descrierea detaliată a fizicului și obiceiurilor. Unii reprezentanți ai acelei specii au fost încă în viață 20 de ani în urmă, când savantul a început investigațiile cu privire la supraviețuitorii Homo Floresiensis.

În plus, același lucru a fost documentat acum 15-20 ani de un alt antropolog, Mike Morwood, care a propus ca primatele respective să fie clasificate drept hominide datorită faptului că au folosit instrumente primitive, vânau animale, puteau controla focul și se comunicau cu ajutorul semnelor și limbajului. 

Reprezentanții speciei Homo Floresiensis au ajuns să trăiască alături de oamenii moderni datorită izolării și relațiilor non-ostile cu localnicii, care, însă, i-au considerat mai mult maimuțe decât oameni, datorită dimensiunilor corpului. Hominizii speciei Homo Floresiensis aveau înălțimea medie de 106 cm și greutatea medie de 30 kg.

Hominizii comparați după statură. Imagine: Interesting Engineering

Rezultatul cercetărilor lui Morwood – dar mai ales afirmația că reprezentanții speciei Homo Floresiensis încă există – au fost privite cu scepticism de o parte din comunitatea arheologilor, dar l-au intrigat pe Forth. Ultimul a mers pe o altă cale – a luat interviuri de la membrii tribului Lio care au intrat în contact sau i-au văzut pe semenii din jungla Insulei Flores. Martorii au putut face o distincție clară între comportamentul animal și cel uman, fapt ce l-a ajutat pe Forth să înțeleagă că este vorba, totuși, despre oameni. 

Gregory Forth crede că Homo Floresiensis s-a stins ca specie acum 100 de ani, iar câțiva dintre supraviețuitorii acestei specii de hominizi trăiesc și acum printre oamenii împrăștiați pe sute de insule din Indonezia. 

Aici sunt câteva pasaje din cartea ”Between Ape and Human”, oferite în exclusivitate de portalul The Scientist.