De ce producătorii de parmezan digitalizează trasabilitatea produselor


Cipurile inserate în renumitul cașcaval italian au drept scop combaterea contrafacerii.

Consorțiul Parmigiano Reggiano, care întrunește producătorii de parmezan ”italian veribabil” încă din anul 1934, a bătut palma cu o companie tehnologică daneză în privința digitalizării procesului de urmărire a cașcavalului produs de membrii săi. 

Parmezanul sau ”parmegiano” este un produs protejat de legile Uniunii Europene, la fel ca și denumirea geografică ”champagne”, care a dat denumirea soiului renumit de vin spumant francez. În pofida acestui fapt, piața este inundată de cașcavaluri ”parmezan” care sunt făcute de alți producători, în alte locații.

În prezent fiecare roată de cașcaval parmezan este marcată cu un cod QR pe o etichetă comestibilă, care conține informații despre originea și data produsului. Progresul tehnologic, însă, le permite altor producători să genereze coduri false, iar consumatorii nu se deranjează să verifice dacă cumpără ”originalul” sau imitația.

Pentru a contracara fenomenul contrafacerii și a-și proteja produsele, producătorii de parmezan veritabil au contractat firma p-Chips din Danemarca, care va asigura trasabilitatea cașcavalului cu ajutorul microcipurilor de dimensiunea unui bob de sare.

Cipurile reprezintă micro-transponderi cu aceeași funcție și păstrează datele în rețeaua blockchain. Locul plasării cipului nu a fost anunțat.

În primele 5 luni ale anului curent Consorțiul Parmigiano Reggiano a comandat cipuri pentru 100.000 de roți de cașcaval, iar în lunile viitoare membrii sindicatului respectiv vor evalua impactul acestei măsuri.

Potrivit revistei ”Food & Wine”, aproape jumătate din parmezanul livrat pe piața internațională cu o valoare de peste $4,5 miliarde este de origine ce nu ține de regiunea Parmigiano în Italia.