De ce California a recunoscut bondarii drept ”pești”


Decizia controversată a unei instanțe de judecată are ca scop protecția a patru specii de bondari pe cale de dispariție.

Deși pare incredibil, argumentarea publicată de Curtea de Apel a statului american California nu lasă nicio urmă de îndoială: bondarii – dar și alte insecte – pot fi oficial clasificați drept specii ce au dreptul la protecție în conformitate cu legea care apără peștii.

Despre asta se anunță într-un comunicat al Societății Xerces pentru Conservarea Nevertebratelor, un ONG preocupat de protecția mediului.

”Peste 80% din toate speciile de plante terestre necesită un polenizator animal (de obicei o insectă) pentru a se reproduce. Aproximativ o treime din producția de alimente depinde de polenizatori, iar 75% din toate fructele și legumele produc randamente mai mari atunci când sunt vizitate de polenizatori. California reprezintă mai mult de 13% din valoarea agricolă totală a națiunii, iar protejarea acestor patru polenizatori de albine este o componentă importantă a protecției moștenirii agricole a Californiei. În SUA, insectele native contribuie cu aproximativ $70 de miliarde pe an la economie prin serviciile lor de polenizare”, au menționat ecologiștii cu referire la speciile Bombus crotchii, Bombus occidentalis, Bombus suckleyi și Bombus franklini.

Decizia respectivă urmărește obligarea autorităților responsabile de fauna statului California, în special Departamentul pentru Protecția Peștilor și a Vieții Sălbatice, de a amenda Actul cu privire la speciile pe cale de dispariție, care nu conține mențiuni despre insecte și oferă protecție doar „speciilor sau subspeciilor native de păsări, mamifere, pești, amfibieni, reptile sau plante”.

Pe de altă parte, Codul peștelui și a jocurilor (parte a Actului sus-numit) definește „peștele” ca orice lucru care poate fi descris ca „un pește sălbatic, moluște, crustacee, nevertebrate, amfibieni [...], icre sau ovul din oricare dintre aceste animale”.

Decizia judiciară pare a fi una bizară, deoarece – în loc să amendeze codul dat în sensul introducerii unui capitol cu privire la insecte – s-a mers pe calea reclasificării unor specii, ceea ce contravine adevărului științific.

Industrialiștii se opun

Problema este că în anul 2018, Societatea Xerces, Centrul pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Apărătorii Naturii au solicitat Comisiei pentru Pescuit și Jocuri să insereze un capitol cu privire la insecte, și ultima a votat în anul următor în favoarea bondarilor, dar Alianța Almond din California, un consorțiu de companii agricole, a contestat în instanță inițiativa și a obținut stoparea procesului.

Hotărâți să salveze bondarii cu orice preț, ecologiștii au ales să încalce principiile științifice. Bondarii sunt nevertebrate și, astfel, pot fi catalogați drept... pești, conform codului, au concluzionat inițiatorii amendamentului, argument acceptat de judecătorii instanței ierarhic superioare.

Astfel, industrialiștii locali au primit o lovitură înzecită: acum – datorită sistemului judiciar bazat pe precedente – toate speciile de insecte pot fi incluse automat în Codul peștelui.

Stropirea cu pesticide are un efect devastator asupra populațiilor de albine. Imagine generică

Deocamdată nu există reacții din partea Alianței Almond, care a pierdut procesul, și nu este clar dacă consorțiul respectiv va continua lupta la Curtea Supremă a statului.

De notat că peste 90% din vietățile regnului animal sunt nevertebrate.

SUA este una dintre cele mai neprietenoase țări insectelor din familia Apidae (albine), din cauza practicilor abuzive de utilizare a pesticidelor, multe dintre care sunt toxice pentru polenizatori, potrivit Greenpeace.

Specia de bondari Bombus franklini a fost văzută în SUA ultima dată în anul 2006. În pofida reducerii populației de albine, Agenția pentru Protecția Mediului a Statelor Unite examinează propunerea de a extinde termenul de utilizare a substanțelor pesticide imidacloprid, thiamethoxam, clothianidin și dinotefuran, care au un efect devastator în cazul albinelor, pentru încă 15 ani.