[video] Misterul în jurul primului transplant de cap al unui om viu

Un chirurg italian se ambiționează să atașeze capul unui pacient uman de un cord spinal străin.

După ce a experimentat pe cadavre și animale vii, neurochirurgul italian Sergio Canavero l-a convins, în 2015, pe specialistul IT Valeri Spiridonov, originar din Rusia, să accepte o operație ce ar rezulta în transplantul capului la un corp străin.

Spiridonov suferea de boala Werding-Hoffmann, o afecțiune rară ce duce la paralizie, atrofia mușchilor de la gât în jos și pierderea masei musculare. Boala degenerează în deconectarea țesuturilor de la sistemul nervos cu final terminal, și astfel transplantul urma să fie șansa lui Spiridonov de a-și prelungi viața.

Valeri Spiridonov, 2016

Experiența de 30 de ani a lui Canavero în domeniul neurochirurgiei și ”numeroase transplanturi reușite” de capuri la șobolani, câini și maimuțe, pe care le pretinde, trebuiau să fie o poliță de asigurare că intervenția se va încheia cu succes.

La momentul întâlnirii celor doi, rusul de 33 de ani mai avea de trăit, potrivit prognozelor medicilor, puțin peste 5 ani, când urma să înceapă faza cu afectarea creierului.

Bisturii din diamante și adeziv biologic

După semnarea hârtiilor, pacientul a început să se pregătească pentru operație, iar chirurgul s-a pus pe căutat cele 15 milioane de dolari SUA necesare pentru equipamente și instrumente medicale speciale. În particular, Canavero avea nevoie de bisturii cu lame de diamant, care ar fi atât de ascuțite, încât ar necesita o cantitate nesemnificativă de presiune pentru a tăia.

Problema este că măduva spinării este extrem de sensibilă și un bisturiu normal, oricât de ascuțit, ar necesita o presiune de 27 de newtoni pentru a face o incizie, ceea ce ar putea distruge nervii. Cu o lamă de diamant, o tăietură poate fi realizată cu presiunea de doar 1 newton, fără a deteriora nervii. Lama trebuie să fie, totodată, extrem de precisă pentru a obține incizii curate.

Spiridonov și Canavero, 2016

O altă cerință importantă era obținerea unui adeziv biologic numit Polietilen Glicol (Polyethylene Glycol), care ar permite o regenerare mai rapidă a măduvei spinării după atașare la gât, grație capacității de a reconstitui biomembranele deteriorate.

Totuși, partea dificilă sau riscantă a acestei operații nu este intervenția chirurgicală în sine, ci coma de 30 de zile, indusă medical pentru recuperarea pacientulu, din care însă el ar putea să nu se trezească vreodată, dacă corpul donatorului va respinge noul cap.

Din postura de director al firmei medicale Turin Advanced Neuromodulation Group, Canavero a oferit o lecție prin intermediul platformei TedX, ca să explice procedura și beneficiile transplantului de cap, și să atragă investitori pentru cauza sa. De asemenea, el intenționa să convingă comunitatea medicală să nu-l judece prea aspru pentru eventuala încălcare a normelor etico-morale și să nu-i retragă licența în cazul nereușitei.

Până la începutul anului 2016, Canavero a adunat suma necesară de la diferiți milionari cu interese în științe și medicină, grosul banilor venind de la un miliardar rus, Dmitri Ițkov. Ultimul este fondatorul companiilor New Media Stars și 2045 Initiative. Al doilea proiect prevede crearea unei generații de cyborgi, cu transferul conștiinței umane în computerul roboților, și obținerea amortalității într-un final.

Pacientul se însoară

În timp ce italianul număra banii, rusul 

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 51% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment