Angelina Jolie a bătut palma cu un oligarh rus suspectat de asasinarea concurenților


După ce fosta nevastă a vândut cota într-o vinărie din Franța, Brad Pitt s-a trezit partener de afaceri cu miliardarul care produce vodca ”Stolicinaia”.

Actorul american Brad Pitt se judecă cu actrița Angelina Jolie, cu care a fost căsătorit timp de cinci ani (2014-2019) și cu care avea o afacere comună, pe motiv că aceasta și-a vândut cota-parte fără acordul lui, ”doar ca să-i facă sânge rău”.

Pitt și Jolie au devenit în anul 2008 co-proprietarii domeniului Chateau Miraval, în sud-estul Franței, care constă dintr-un imobil rezidențial și o vinărie producătoare de vinuri rose sub brandul ”Miraval”. Acordul încheiat între Pitt și Jolie prevede ca partea ce vrea să iasă din acest parteneriat să obțină în prealabil acceptul celeilalte părți.

Jolie consideră că după consumarea actului divorțului ea a dobândit dreptul de a vinde cota proprie în domeniu, care a fost evaluat la €164 milioane, și a obținut acest drept prin decizie judiciară în anul 2021.

Proprietatea Miraval în Franța. Imagine: People

Pe de altă parte, Pitt își dorea controlul majoritar asupra vinăriei și brandului ”Miraval”, care începuse să aducă profituri.

În rezultatul tranzacției, actorul s-a trezit partener de afaceri cu Iuri Șefler, un miliardar rus suspectat de legături cu președintele Vladimir Putin și lumea interlopă. Oligarhul este beneficiarul final al unor companii producătoare de băuturi alcoolice, inclusiv renumita vodcă ”Stolicinaia”, care este comercializată în circa 160 de țări.

Mai mult – presa internațională l-a acuzat anterior pe Șefler de preluarea frauduloasa a companiilor și mărcilor comerciale asociate, prin eliminarea fizică a concurenților și a foștilor proprietari, iar ulterior și a killerilor care au executat asasinatele.

Din motive ne-elucidate, Șefler a intrat în disgrația Kremlinului după anul 2000 și a părăsit Federația Rusă. Potrivit presei internaționale, oligarhul ar fi avut conflicte cu unii membri ai guvernului de la Moscova, care intenționau să-i preia companiile. Astfel, Șefler a transferat grosul afacerilor în Letonia. După începutul războiului ruso-ucrainean în anul curent, miliardarul și-a rebotezat imperiul în Stoli Group, pentru a evita asocierile nocive cu Rusia și a se distanța de Putin.

Miliardarul Iuri Șefler este cetățean britanic și israelean. Imagine: Yandex.ru

Pentru Brad Pitt, însă, aceste măsuri n-au fost suficiente. Actorul consideră că preluarea ”Miraval” de către firma olandeză Tenute del Mondo, controlată indirect de oligarh, dăunează afacerii din Franța, din cauza trecutului tumultos al miliardarului. Echipa lui Pitt pretinde că a cerut asigurări din partea reprezentanților fostei soții precum că o eventuală preluare de o terță parte nu va crea riscuri comerciale pentru brandul comun.

De ce au murit concurenții lui Șefler?

Jurnalistul de investigație John Christmas, care a scris despre corupția la nivel înalt în Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și în băncile comerciale letone, precum și rolul sistemului bancar leton în spălarea miliardelor de dolari furați de demnitari ruși în colaborare cu crima organizată, sub acoperirea FSB, consideră că miliardarul caută să-și lustruiască imaginea cu ajutorul starului de la Hollywood, a menționat jurnalistul pentru News-Cafe.eu.

”Iuri Șefler a preluat industria alcoolului din Rusia pentru că rivalii săi au fost asasinați, apoi a preluat industria alcoolului din Letonia pentru că rivalii săi au fost asasinați. Și apoi, chiar și asasinii au fost asasinați! Șefler nu este sancționat chiar dacă oamenii care îl cunosc spun că îi plătește bani de protecție lui Putin. Acum Șefler are o afacere cu Brad Pitt!”, a scris Christmas.

Șefler figura ca principalul suspect în comandarea asasinării a 4 manageri din industria producatoare de băuturi alcoolice în Letonia și a celor 4 killeri care au executat comenzile, dar nu este clar dacă Procuratura Generală din Riga a pornit o cauză penală în acest sens. 

În pofida faptului că Șefler se prezintă drept o victimă a regimului lui Putin, avocații lui Brad Pitt au menționat în plângerea depusă pe 3 iunie 2022 la Înalta Curte a statului California că oligarhul ”menține relații personale și profesionale cu persoane din cercul interior” al președintelui rus dar și cu prințul saudit Mohammad bin Salman, despre care se crede că a comandat câțiva ani în urmă moartea unui jurnalist al ziarului ”Washington Post”.

La procesul din Los Angeles participă și firmele celor doi actori – Mondo Bongo (Pitt) și Nouvel (Jolie) – care își adjudecă controlul majoritar asupra proprietății din Franța și a brandului ”Miraval”. Iuri Șefler și Alexei Oleinik, precum și holdingul SPI din Elveția, figurează în calitate de co-pârâți.

Averea lui Iuri Șefler este estimată la 1,5 miliarde de dolari SUA.