De ce Binance a suspendat retragerile de către investitorii în bitcoin


Cea mai mare bursă de criptovalute a fost pe muchie de faliment din cauza prăbușirii principalei monede digitale decentralizate.

Pe data de 13 iunie 2022, luni, prețul bitcoinului a coborât până la nivelul istoric de 20.846 dolari SUA pentru o monedă în ultimii 2,5 ani, fapt ce a determinat investitorii să se debaraseze cât mai repede de criptovaluta respectivă.

Șocul a fost atât de puternic, încât Binance s-a văzut nevoită să suspende retragerile de către utilizatorii bitcoin, pentru a evita riscul de falimentare. Este a doua oară când bursa fondată de Changpeng Zhao este nevoită să oprească retragerile în anul curent. 

Zhao a anunțat despre suspendarea retragerilor printr-un mesaj în Twitter, afirmând că este vorba despre ”o pauză temporară” din cauza unei tranzacții blocate, care provoacă bruiajul comenzilor”. Anunțul venise în scurt timp după ce capitalizarea bursei s-a redus cu circa $200 miliarde în rezultatul devalorizării bitcoin și ether (ethereum).

Miliardarul canadian, care se numără printre cei care au pierdut bani, a promis că va reveni în 30 de minute cu un mesaj despre soluționarea problemei cu bruiajul, însă ulterior a recunoscut că identificarea soluției ”va mai dura un pic”.

În total, piața internațională a criptovalutelor a piardut aproape 1 trilion de dolari SUA, într-o singură zi.

Retragerile au fost deblocate abia în dimineața zilei următoare, când bitcoin s-a ridicat până la $23.320, după care a evoluat în zig-zag-uri.

Citiți și: 

Fostul șef la Twitter crede că Bitcoin va înlocui dolarul

Curios este că și Celsius Network, o altă bursă de criptovalute, a suspendat retragerile în același timp cu Binance, din cauza ”condițiilor extreme pe piață”, scrie Reuters.

Săptămâna trecută a fost marcată de o reducere abruptă a indicelui bursei Nasdaq, unde sunt tradițional tranzacționate acțiunile companiilor din domeniul tehnologiilor financiare. Experții citați de CNBC afirmă că evoluția criptovalutelor este dependentă puternic de situația la bursele de valori mobiliare.

Citiți și: 

Un trilion de dolari, atâta a costat prăbușirea pieței cripto într-o singură săptămână