De ce americanii capturați de ruși în Ucraina vor fi judecați de separatiști


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului ”nu garantează nimic”, după ce trei străini au fost deja condamnați la moarte.

Cei doi veterani ai armatei americane care au fost capturați de militarii ruși în apropierea orașului Harkiv, estul Ucrainei, riscă să fie condamnați la pedeapsa capitală. Doar că nu sunt judecați de magistrați oficiali ai Federației Ruse, ci de autoritățile separatiste.

Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh, ambii foști pușcași marini din statul Alabama, sunt în prezent deținuți într-un penitenciar din zona controlată de forțele ocupație ruse Donbas, potrivit agenției ruse Interfax, care citează surse militare. Ei sunt acuzați de mercenariat și activități combatante împotriva soldaților ruși, deși ambii au fost oficial înrolați în armata ucraineană. 

Într-un interviu oferit canalului de televiziune MSNBC, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi voluntari americani se fac vinovați de crime împotriva Rusiei și că soarta lor va depinde de rezultatul investigațiilor.

„Ei sunt mercenari și au fost implicați în activități ilegale pe teritoriul Ucrainei. Au tras în soldații noștri, punându-le viața în pericol. Ei trebuie trași la răspundere pentru aceste crime”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Nu pot garanta nimic, totul depinde de anchetă. Există instanța, va fi o hotărâre judecătorească. Ei trebuie pedepsiți”.

Amintim că pe 9 iunie o instanță nelegitimă a așa-numitei Republici Populare Donețk a condamnat la moarte doi voluntari britanici și unui marocan, care luptau de partea Ucrainei. Asta chiar dacă ei formal sunt prizoneri de război, fiind în serviciul trupelor regulate ale Ucrainei. Astfel de lucruri se întâmplă deoarece Rusia nu recunoaște că duce un război adevărat în țara vecină, numindu-l ”operație specială”.

Pasarea responsabilității către separatiști

În prezent britanicii Aiden Aslin, Shaun Pinner și marocanul Saaudun Brahim se află într-un penitenciar din regiunea Donbas. Ei au făcut apel la instanța superioară în vederea anulării verdictului, scrie presa rusă.

Voluntarii britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner. Imagine: TheGuardian

După începutul războiului, Ucraina a invitat veterani ai forțelor armate străini să se alăture armatei ucrainene, având statut de militar ucrainean cu actele în regulă. Moscova îi tratează drept mercenari străini.

Gestul Rusiei vine după ce Ucraina a condamnat la închisoare pe viață zeci de soldați ruși cărora li s-a dovedit în proces deschis omorul civililor neînarmați.

Voluntarul din Maroc Saaudun Brahim. Imagine: Meduza

Nu este clar dacă rușii vor merge până la a-i executa pe prizoneri sau îi va schimba pe militarii capturați de ucraineni. Totodată, faptul că străinii sunt judecați de o instanță a unui stat nerecunoscut îi lasă președintelui Vladimir Putin șansa să se spele de păcatele pe care le comite cu mâinile autorităților separatiste, pe care Rusia îi controlează în totalitate.