Ambasada Rusiei în Sofia face apel la bulgari să doneze bani pentru ocupanți


Banii ar fi direcționați către militarii ruși care participă la războiul din Ucraina și familiilor acestora.

Misiunea diplomatică a Federației Ruse în Bulgaria, țară membre a Uniunii Europene, a publicat pe pagina sa de Facebook un anunț privind lansarea campaniei de colectare a fondurilor pentru soldații ruși și familiilor acestora. 

”Luând în considerare numărul mare de solicitări primite de Ministerul Apărării al Federației Ruse de la cetățenii care și-au exprimat dorința de a oferi asistență militarilor ce participă la operațiunea militară specială pentru protejarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk, a fost înființată fundația caritabilă ”Zașcita” (”ЗаЩИТа” în rusă)”, se spune în mesajul ambasadei.

Captură de pe pagina Facebook a Ambasadei Rusiei în Bulgaria.

Potrivit diplomaților ruși, scopul principal al fundației este ”de a oferi asistență multilaterală și măsuri suplimentare de sprijin social personalului militar și membrilor familiilor acestora”, iar sursa finanțării acestei campanii reprezintă donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice [din Bulgaria].

Utilizatorii Facebook, care au comentat textul, au exprimat diferite atitudini față de inițiativa Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova – de la susținere până la critici și batjocură. Totodată, ei au sesizat procuratura generală Sofia să verifice dacă Bulgaria – țară membră a UE și NATO și participantă la sancțiunile impuse Rusiei – încalcă regimul de sancțiuni prin donarea de bani ocupanților din Ucraina.

Textul anunțului conține un link către conturi bancare în PromsviazBank, Sberbank și VTB Bank, unde cetățenii sunt îndemnați să depună bani. De notat că toate trei bănci au fost deconectate de la sistemul SWIFT și transferurile din UE către aceste instituții nu sunt posibile. 

Apelul către bulgari se explică prin faptul că percepția publică față de ruși în această țară este, în general, mai bună decât în restul statelor UE, în fond datorită rolului armatei țariste în eliberarea Bulgariei de sub suveranitatea otomană la sfărșitul secolului 19 – începutul secolului 20.

Gestul Ambasadei Rusiei coincide cu decizia guvernului din Sofia de a expulza 70 de diplomați ruși pentru activități de spionaj și pericol la adresa securității naționale - un număr record de diplomați trimiși acasă vreo-dată din Bulgaria.

Amintim că donațiile constituie o sursă importantă de finanțare a armatei ucrainene și susținere a refugiaților din Ucraina. Potrivit Yahoo Finance, până în prezent Ucraina a primit circa $900 milioane de la donatori privați. 

Ucrainenii adună bani atât direct (de exemplu prin situl DefendUkraine), cât și prin intermediul platformelor de crowdfunding.