Cum au ajuns Martorii lui Iehova o organizație prosperă financiar


Grosul banilor din donații sunt transferați la sediul central din SUA, în condițiile în care atât enoriașii, cât și biserica beneficiază de scutiri substanțiale la plata impozitelor.

Jurnaliștii din Olanda și Belgia au descoperit în cadrul unei investigații comune, disponibilă pe situl Pointer în olandeză, că Societatea Turnului de Veghe, Bibliei și Tractului din Pennsylania – denumirea oficială a organizației – exploatează la maxim scuturile fiscale care există în aceste țări. 

Astfel, congregația Martorilor lui Iehova din cele țări UE nu achită taxele de moștenire sau donație, iar donatorii au dreptul la deducerea sumelor oferite organizației din impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice sau juridice. De asemenea, iehoviștii nu achită impozitele imobiliare pentru clădirile unde se țin întrunirile religioase. Mai mult – ei au dreptul la restituirea plăților pentru consumul energiei.

Toate aceste scutiri sunt prevăzute de legislația din Olanda și Belgia, cunoscută drept schema Algemeen Nut Beogende Instelling sau ANBI, adoptată în contextul libertății religioase.

Potrivit autorilor investigației, schema ANBI prejudiciază bugetul public cu aproape 600 de milioane de euro anual, doar din deducerile pe donații și scuturile pentru transferul de moștenire.

O parte din acești bani sunt cheltuiți local, pentru diverse activități, dar grosul banilor adunați de Martorii lui Iehova sunt virați către sediul central din New York, SUA.

Stareții sau starostii care conduc comunitățile iehoviștilor au instrucțiuni de a nu acumula rezerve bănești, ci a direcționa orice ”surplus” către structurile ierarhic superioare.

Martorii care au abandonat organizația s-au plâns reporterilor că stareții nu se mai bazează pe mărinimia donatorilor, preferând să indice sume concrete care urmează a fi depuse în cutiile cu donații. ”Ei întotdeauna întreabă membrii cercului dacă cineva are obiecții față de mărimea sumei, dar nimeni nu se încumetă să-i contrazică”, au spus ei.

Membrii care încalcă frecvent regulile (inclusiv obligațiile financiare) sunt excluși și persecutați, afirmă autorii cu referință la foști ”martori”.

Deoarece toate congregațiile și cercurile Martorilor lui Iehova sunt similare ca structură și se supun unor reguli acceptate la nivel global, această practică financiară este valabilă și pentru congregațiile din alte țări și regiuni, notează jurnaliștii belgieni și olandezi.

Deși legislația belgiană și olandeză obligă toate organizațiile înregistrate ca personalități juridice să publice rapoarte financiare, Martorii lui Iehova neglijează această obligație, publicând doar o parte din cheltuieli și foarte puține venituri. În plus, chiar dacă sunt arătate sumele, lipsește descrierea scopului cheltuielilor.

Când fac acest lucru, însă, informația este publicată pe situri ce nu apar în căutările Google, de genul https://jw-anbi.nl/; astfel, cerința privind publicarea rapoartelor este îndeplinită, însă cu limitarea drastică a transparenței.

Organizația și-a făcut o obișnuință de a nu divulgă câți bani pleacă șefilor în America. Solicitările jurnaliștilor pentru comentarii pe marginea investigației, expediate conducerii de la New York, au rămas fără răspuns.

De câțiva ani, politicienii din cele două țări încearcă să amendeze legislația fiscală. Deocamdată fără succes.

Potrivit organizației, Martorii lui Iehova numără în prezent peste 8,6 milioane de membri în toată lumea, inclusiv peste 40.000 în România.

Religia iehovistă neagă Sfânta Treime și are o interpretare a Bibliei diferită de dogmele altor biserici creltine, în special ale Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe. Pe de altă parte, membrii Bisericii lui Iehova au fost prigoniți în toate țările cu regim autoritar sau dictatorial de guvernare.

Potrivit presei americane, cel puțin doi dintre membrii Corpului de Guvernare a organizației sunt suspectați de abuzul sexual al copiilor. Din motive necunoscute, niciunul nu a fost pus vreodată sub acuzare oficială.