Cazuri de poliomielită în New York, Londra și Ierusalim


Savanții bat alarma cu privire la o posibilă revenire a poliomielitei în Europa și Asia. Conflictele armate oferă condiții ideale pentru infecții și epidemii noi.

Virusul descoperit în estul SUA, capitala britanică și capitala israeleană este derivat dintr-un vaccin oral împotriva poliomielitei, utilizat în unele țări. Până acum, au fost raportate doar două cazuri de paralizie asociată poliomielitei, la Ierusalim în februarie și New York în iunie; infecția din New York a fost primul astfel de caz din SUA în aproape un deceniu.

Mostrele de apă uzată din cele trei zone sugerează că virusul are o circulație pe scară mai largă și că apariția unor focare de infecție este doar o chestiune de timp, notează publicația de știință ”Nature”. 

Poliomielita provoacă paralizie ireversibilă la mai puțin de unul din 200 dintre persoanele susceptibile pe care le infectează, și astfel cele două cazuri de paralizie sugerează că există un număr mare de persoane infectate, crede Walter Orenstein, profesor în domeniul bolilor infecțioase la Universitatea Emory din Atlanta, SUA. „Cazuri de genul acesta sunt doar vârful aisbergului și acest fapt îngrijorează”, a precizat el.

Poliovirusul sălbatic circulă doar în două țări – Afganistan și Pakistan – unde în primele 6 luni ale anului curent au fost raportate 9 cazuri. Dar poliovirusul derivat din vaccin apare periodic în alte părți, în special în Africa și Asia. Aceste cazuri provin dintr-un vaccin oral utilizat pe scară largă, care conține virus viu, slăbit, și care uneori se transformă într-o formă periculoasă, capabilă să infecteze sistemul nervos.

Nici Statele Unite, nici Regatul Unit nu folosesc acel vaccin, optând în schimb pentru un vaccin injectabil care conține virus inactivat. Acesta poate împiedica virusul să infecteze sistemul nervos, dar nu este la fel de eficient ca virusul oral în reducerea excreției virale și oprirea transmiterii, notează Raul Andino-Pavlovsky, microbiolog la Universitatea din California, San Francisco.

Ratele înalte de vaccinare împotriva poliomielitei în Regatul Unit, Israel și Statele Unite înseamnă că majoritatea copiilor vor fi scutiți de cele mai grave efecte ale virusului (aproximativ 94% dintre copiii de 5 și 6 ani din SUA sunt vaccinați). Pe de altă parte, persoanele nevaccinate sunt vulnerabile la boală.

„Acest virus este foarte, foarte bun în ce privește identificarea persoanelor nevaccinate”, avertizează Orenstein.

În anii 1990, o epidemie de poliovirus din Olanda a pornit dintr-o comunitate rurală cu o rată de vaccinare relativ scăzută, în ciuda faptului că peste 90% din populație a fost vaccinată, a precizat Oliver Rosenbauer, purtător de cuvânt al Inițiativei Mondiale de Eradicare a Poliomielitei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Focarul respectiv a rezultat în 2 decese și 59 de cazuri de paralizie și a avut loc la 14 ani după ultimul caz endemic de poliomielita în Olanda.

Supravegherea apelor uzate pentru poliomielita este rară în țările industrializate; Marea Britanie monitorizează în mod obișnuit canalizarea pentru boală numai în Londra și Glasgow. Și New York a început testarea apelor uzate în iulie, după ce autoritățile au aflat despre cazul paraliziei cauzate de poliomielita.

Deocamdată nu este clar cum a ajuns virusul în cele trei țări vizate, având în vedere ă polimielita a fost eradicată practic 100% în regiunile respective, mulți ani în urmă, și care este zona de răspândire a virusului.

Specialiștii epidemiologi atrag atenția asupra faptului că poliomielita și infecțiile în general se răspândesc mai ușor în zonele afectate de război, din cauza serviciilor medicale limitate, suspendarea activităților de vaccinare, și participarea la conflict a străinilor din diverse regiuni.

Poliomielitae ste o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (din clasa enterovirușurilor). Exista 3 tipuri de virus polio (1,2,3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar și prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viață. 

Transmiterea virusului se realizează interuman, pe cale fecal-orala, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp indelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Perioada de incubație este între 6 și 20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), iar în medie fiind de 7-14 zile. Forma cea mai comună este cea fără simptome - în proportie de 95%, dar poate evolua în proportie de 1-5% sub forma de poliomielită paralitică sau iritație meningeală. Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor. În cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori, ducând la deces. Paralizia este invalidantă și permanentă.

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).