Cum ar fi arătat Bruce Lee sau Michael Jackson, dacă ar fi trăit astăzi


Un fotograf turc a făcut uz de inteligență artificială pentru a crea imagini ale celebrităților decedate.

Alper Yesiltas, avocat și fotograf din Istanbul, Turcia, a combinat pasiunea pentru fotografiat cu programe de inteligență artificială și astfel a generat portrete realistice ale unor personalități notorii, care au plecat tineri din viață, ca și cum aceștia ar fi trăit în prezent.

Primele 11 portrete au fost publicate pe contul din Instagram al autorului proiectului, pe care l-a întitulat "As if nothing happened" (De parcă nu s-a întâmplat nimic). 

Yesiltas a reușit să-i ”învie” în imagini, la vârste cuprinse între 60 și 80 de ani, pe Bruce Lee (actor și maestru în arte marțiale, 1940-1973), Elvis Presley (rock star și actor, 1935-1977), Freddie Mercury (compozitor și solist al formației ”Queen”, 1946-1991), George Harrison (muzician, 1943-2001), Heath Ledger (actor 1979-2008), Janis Joplin (muzician, 1943-1970), Jimi Hendrix (muzician și chitarist, 1942-1970), John Lennon (compozitor și solist al formației ”Beatles”), Kurt Cobain (muzician și solist al formației ”Nirvana”, 1967-1994), Michael Jackson (rock star, 1958-2009), Diana Francis Spencer (prințesa Țării Galilor, 1961-1997), și Tupac Amaru Shakur (rapper, 1971-1996).

Imagine realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - John Lennon.

Tehnologia contemporană permite ”îmbătrânirea” figurii umane în baza unor poze digitale și în prezent există multe referințe la rezultatele acestei sinteze digitale a datelor, dar proiectul lui Yesiltas este unic de felul său: autorul a combinat imaginația, arta fotografică și inteligența artificială pentru a obține figurile în detalii amănunte, clare, de parcă persoanele din imagini au pozat personal într-o sesiune recentă.

Imagine realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - prințesa Diana.

Autorul proiectului notează pe un blog că a utilizat câteva programe de inteligență artificială, fără a le numi, și că intenționează să lanseze încă două proiecte cu ajutorul acesteia – ”Viața în 2050” și ”Muzeul alternativ”. 

Imagine realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - Freddie Mercury.

Alper Yesiltas este un fotograf cunoscut în Turcia, cu o experiență de 19 ani în domeniu, potrivit autobiografiei acestuia. Fotografiile lui au fost preluate de reviste și situri web din multe țări, au fost prezentate în cadrul unor expoziții și chiar au câștigat câteva concursuri foto.

Imagine realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - Elvis Presley.

În spațiul online există sute de situri și aplicații care pot genera un progres de îmbătrânire a unei figuri umane în baza unei poze făcute în copilărie sau adolescență, majoritatea fiind contra cost de intrare sau abonament periodic. Unele programe sunt oferă servicii gratuite limitate sau în versiune de trial (acces temporar). Motorul de căutare Google afișează pe prima pagină cu rezultate Appen.com, Faceplusplus.com, Faceapp.com, AI.Plainenglish.io și altele. Pe Github.com exista un cod-sursă disponibil pentru toată lumea fără vreo plată.

Imagine realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - Heath Ledger.