[video] Bruce Willis a vândut drepturile asupra clonei digitale


Starul de la Hollywood s-a retras din profesie, în legătură cu diagnosticarea cu afazie, dar va continua să apară în filme și spoturi publicitare datorită inteligenței artificiale.

În 2021, Bruce Willis a încheiat un contract cu firma Deepcake, căreia i-a vândut drepturile de a utiliza și monetiza imaginea fizică și vocea actorului american.

Willis, care are 67 de ani, a fost diagnosticat la începutul anului curent cu o afecțiune numită afazia, din cauza căreia ar putea să piardă capacitatea de a vorbi (și lucra). Această evoluție l-a determinat pe actor să pună capăt carierei active și să se retragă din toate proiectele în care a fost implicat sau confirmat.

Pe de altă parte, datorită tehnologiei, brandul Bruce Willis va continua să câștige bani din filme, dar mai ales publicitate. Este primul actor în viață care își monetizează dublura în format digital.

PUBLICITATE

***

Cu ajutorul softurilor de inteligență artificială, Deepcake, generează acțiune cu participarea ”geamănului” digital, la comanda clienților.

La solicitare, firma negociază cu orice actor de care clienții se arată interesați și împrumută figura digitală a acestuia contra cost. Deepcake explică că această metodă de lucru are o serie de avantaje: clienții nu mai depind de graficul/disponibilitatea, cerințele speciale sau chiar mofturile starului, și pot lucra cu imaginea digitală oricând poftesc.

În plus, așa este mai ieftin decât să inviți actorul în persoană (transport, cazare, comisionul agentului, remunerarea per oră, asigurarea, chiria aparatajului, etc., etc.), își apără inovația cei de la Deepcake.

Bruce Willis deja a apărut într-un spot publicitar, pentru compania rusă Megafon, un operator de telefonie mobilă. Willis apare în pielea unei persoane care trebuie să facă față unei situații extreme – tipic pentru rolurile jucate anterior. Înaintea producerii spotului, rețelele neuronale ale softului Deepcake au analizat comportamentul actorului și au suprapus mișcările feței pe fața actorului care, de fapt, apare în realitate în acel spot.

Clientul n-a putut face diferența între Willis real și Willis ”fals”. La fel de mulțumit a rămas și Bruce Willis, potrivit mesajului publicat pe situl Deepcake.

Compania menționează că industria cinematografică va migra cu timpul din studiouri și platouri de filmare exclusiv în computere. În prezent aceasta negociază cu familiile actorilor decedați pentru a monetiza brandul personal al acestora.

Anterior, compania Disney a readus pe ecrane câțiva actor care nu mai sunt în viață - Carrie Fisher și Peter Cushing, și intenționează să obțină drepturile asupra legendei Marilyn Monroe.