Autorul care a prezis metaversele și criptovalutele va crea o lume virtuală deschisă pentru toți


Neal Stephenson intenționează să construiască o platformă diferită de versiunile comerciale ale giganților din industria tehnologiilor informaționale.

Stephenson, un autor de literatură science-fiction, a prezis apariția metaverselor și a criptovalutelor 30 de ani în urmă. Romanul său ”Snow Crash”, publicat în anul 1992, oferă o perspectivă de viitor a științelor informatice și descrie ”metaversa” drept un mediu care va substitui internetul. Potrivit scenariului, hiperinflația – cauzată de evaziunea fiscală și imprimarea necontrolată a banilor de către guvern – a determinat oamenii să migreze la tranzacții electronice cu valute digitale. 

Acum că evenimentele descrise în acel roman au devenit realitate, iar corporațiile lacome își trag metaverse pentru a profita de oportunitățile enorme ale lumilor virtuale, prin monetizarea conținutului și găzduirea afacerilor, Neal Stephenson a decis să lanseze o inițiativă non-comercială, care va permite oricui să beneficieze de o platformă gratuită de lumi virtuale.

Autorul a declarat pentru într-un comunicat de presă că, spre deosebire de Facebook și Microsoft, care construiesc versiunile proprii de metaversă, platforma lui va fi dezvoltată în bază de blockchain – aceiași tehnologie din spatele criptovalutalor – și va deveni astfel o metaversă open-source, decentralizată. 

Stephenson a fondat, în acest scop, compania Lamina1, care va dezvolta viitoarea platformă (numită ”THEEE METAVERSE”), o va găzdui și o va asigura deservirea utilizatorilor.

Ultimii vor putea crea lumi virtuale, de orice dimensiuni și complexitatea, gratuit, iar Lamina1 va verifica identitatea lor la intrare, va susține interoperabilitatea și va securiza tranzacțiile financiare. 

Potrivit revistei NewScientist, ideea lui Stephenson se reduce la două opțiuni: 1) sursa-cod este deschisă, la fel cum este sistemul operațional Linux sau inteligența artificială Open AI a lui Elon Musk, iar utilizatorii construiesc propriile ”imperii” și ”republici” virtuale în baza acesteia, fiecare entitate fiind separată; 2) este vorba despre un ecosistem ce permite utilizatorilor să migreze dintr-o ”lume” în alta fără restricții, luând cu sine și activele digitale, inclusiv banii. 

Stephenson nu a precizat care variantă de metaversă intenționează să realizeze. Sarcina propusă nu este una ușoară, dar Lamina1 va porni de la Standardele OpenXR, susținute practic de toți dezvoltatorii de lumi virtuale (inclusiv Meta, Google, Microsoft), care au creat un Forum pentru Standardele Metaverselor

Totodată, a fost înființată o Alianță a Metaversului Deschis pentru monitorizarea membrilor comunităților metaverselor. 

Lamina1 nu a făcut publice planurile privind lansarea platformei sau eventualele colaborări și actorii industriei.

PUBLICITATE