Mitropolitul care a sfințit submarinul ”Kursk” binecuvântează soldații ce pleacă în Ucraina


Cea mai mare parte a clerului Bisericii Ortodoxe Ruse susține activ războiul dezlănțuit de Putin în Ucraina.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Federația Rusă Veaceslav Gladkov a publicat un video în care mitropolitul Ioann, în mantou militar de asupra sutanei, se adresează recruților mobilizați la războiul din Ucraina.

Oficialitatea bisericească a binecuvântat soldații la expediție și le-a înmânat iconițe care ar trebui să-i păzească de moarte și răni pe ”ostașii pravoslavi” pe câmpul de luptă.

Canalul SotaProject din Telegram, care a distribuit poza mitropolitului, notează că acesta este persoana care a sfințit submarinul nuclear rus ”Kursk”. Nava respectivă a suferit un accident după explozia torpilelor de luptă și s-a înecat în Marea Barenț, luând viața a 118 marinari. Președintele Vladimir Putin și conducerea flotei a refuzat ajutorul guvernelor din Occident pentru a salva oamenii și n-a făcut dreptate familiilor victimelor nici până în ziua de astăzi.

În anul 2020 mitropolitul Ioann a fost surprins oficiind o slujbă religioasă în biserică într-o stare avansată de intoxicare alcoolică. În actuala campanie militară conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse și patriargul Kirill II personal au justificat războiul și s-au aliat cu Kremlinul.