Universitatea Connecticut a dezvoltat un implant pe creier alimentat de respirația purtătorului


Inovația va scuti pacienții de operații costisitoare și riscante de realimentare a dispozitivelor.

Implanturile pe creier, care joacă rolul de stimulatoare sau inhibitoare neurologice, sunt capabile să facă diferența între viață și moarte, dar cel mai frecvent sunt utilizate la tratamentul persoanelor cu afecțiuni de genul Parkinson.

Dispozitivele existente au, însă, un mare neajuns – bateriile lor trebuie periodic schimbate sau realimentate, o procedură ce necesită intervenția chirurgicală, care poate fi atât costisitoare, cât și riscantă.

Pentru a elimina neajunsul respectiv, cercetătorii Universității Connecticut din SUA au dezvoltat un implant ce este alimentat de respirația pacientului, fără a fi nevoie ca medicii sau utilizatorul să intervină într-un fel sau altul.

Potrivit unui studiu la tema dată, publicat în octombrie 2022 în revista ”Cells report physical sciences”, este vorba despre un stimulator cardiac cerebral, care trimite impulsuri electrice adânc în creier, prin fire încorporate, pentru a ajuta la reglarea activității creierului, în special în zonele care controlează funcțiile motorii. 

Implantul respectiv, însă, se încarcă cu ajutorul mișcărilor de respirație în cutia toracică a utilizatorului. Dispozitivul folosește încărcarea triboelectrică, în care electricitatea statică este generată prin frecare, prin intermediul unui nanogenerator lângă peretele toracic.

Astfel, inspirarea și expirarea cauzează frecarea peretelui de generator, creând un curent care încarcă un supercondensator, care, la rândul său, alimentează implantul.

Autorii studiului afirmă că purtătorii de stimulatoare cu baterii pot să beneficieze de noua tehnologie prin schimbarea bateriilor cu generatoare construite de cercetătorii universitari.

Univația cercetătorilor americani reprezintă un sistem care combină recoltarea eficientă a energiei, stocarea ei și stimulatorul controlat al creierului, se spune într-un comunicat al instituției. 

De notat că experimentele cu noul dispozitiv au fost efectuate pe porci, iar anterior și pe șoareci.

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

Cu drag, News-Cafe.eu